Неделя, 03 март 2024

03.03.2024

Последвайте ни

След премеждия по летищата, поп певици от Добрич се прибраха с отличия от конкурс в Берлин

Младите изпълнителки от Добрич Денислава Димитрова и Симона Тодорова спечелиха отличия в елитен конкурс за поп песни в Германия. Момичетата са възпитанички на Студиото за вокално обучение "Зонели", с вокален педагог Елена Карабельова.

Европейският поп конкурс "Берлинска перла" (Euro Pop Contest Grand Prix „Berliner Perle“) се проведе в Берлин в края на ноември за 21-ви пореден път - тази година присъствено, за разлика от последните две издания, които преминаха онлайн заради Ковид пандемията.

България бе представена от петима талантливи млади певци от Добрич, Варна, Силистра и София. Те бяха допуснати до участие, след като на фестивала „Трикси“ тази година получиха специални покани от директора на форума Емил Струнджев, който е и селекционер за българските участници в "Берлинска перла".

Европейският поп конкурс се отличава с перфектна организация и високо ниво на участниците, както и с изключително голямо интернационално присъствие. В тазгодишното издание на сцената се качиха изпълнители от 22 държави - Куба, Тайланд, Израел, Обединени арабски емирства, България, Италия, Ирландия, Литва, Словения, Хърватска, Германия, Сърбия, Казахстан, Австрия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия, Малта, Северна Македония, Полша, Армения и Молдова. В състава на професионалното жури влизат композитори, продуценти, вокални педагози и директори на фестивали от Англия и Германия.

13-годишната Денислава Димитрова от Добрич успя да се пребори за престижното трето място в първа възрастова група (10 - 13 години). Тримата призьори получават и парична награда. От петимата български участници, освен Денислава Димитрова, с лауреатско звание се окичи и Емили Джамбазова от Силистра, която също стана трета, но във втора възрастова група. Денислава и Емили имаха щастието да участват и в Гала концерта.

Симона Тодорова и другите български представители - Вики от София и Максим от Варна, се справиха изключително достойно. Те станаха носители на специални дипломи, връчени им на церемонията по награждаване от членове на журито.

През 2017 година дуетът Димитрина Германова и Росен Петров, също възпитаници на вокалния педагог Елена Карабельова, се завърнаха от "Берлинска перла" с второ място, а миналата година в онайн изданието на конкурса Димитрина стана първа в своята възрастова група, така че продължава отличното представяне на добричките таланти в този елитен конкурс, който много хора наричат "малката Евровизия".

След емоциите около представянето на младите изпълнители и интересните преживявания в Берлин, част от българската група, съставена от 9 човека, преживява истинско приключение на летището в Берлин при отпътуването от Германия. Ето какво разказва Елена Карабельова за тези премеждия:

"Изпуснахме си полета за Варна на 29-ти в с Wizz Air, заради недостатъчния персонал и бавното преминаване на стотици пътници през проверката по сигурността след чекирането на багажа. Тридесетина човека общо, заедно с нас, останаха извън борда на самолета. Наложи се да си закупим билети за сутрешен полет с Ryanair на 30 ноември. Стояхме над 14 часа на летището в Берлин и преживяхме една безсънна нощ в опустелия през нощта Терминал 2. Пристигнахме в 9:45 сутринта вчера благополучно на летището в София и отпътувахме за Добрич. Като изключим тези перипетии с прибирането, цялото преживяване бе истинска приказка! Музиката и песента събраха толкова много нации на едно място в приятелска надпревара! Финалната песен "We Are the World", изпята от всички участници, разветите знамена, усмихнатите лица и аплодисментите се запечатват в съзнанието като снимка от нещо преживяно, което е истински красиво и стойностно!"

c