Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Скитникът от Добрич Иво Димитров е задържан за поругаване на гроба на патриарх Неофит

Обвиняемият за поругаването на гроба на патриарх Неофит Иво Димитров бе пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение. Решението на съда може да бъде обжалвано. „Искам да бъда на свобода, да гледам живота. Хляб и сол да ям, берекет“, бяха последните думи на обвиняемия пред съда. 


Пред съда Димитров каза, че няма пари за адвокат и не може да работи. Роден е в Добрич. Разказа, че живее до катедралния храм "Св. Александър Невски". Твърди, че там бил добре и не краде, спи в подлеза и няма телефон. Не е осъждан. Учил е до пети клас, работил по гробищата.

Според адвоката му, психиатърът д-р Симов, който е провел среща с него чрез видеоконферентна връзка, имал първоначални впечатленията, че Иво Димитров страда от шизофрения. Затова е лежал в болница. Иво Димитров посочи, че е бил в психиатрична клиника 15 години, но в последствие се е подобрил.

Още днес Димитров ще бъде транспортиран до съответното здравно заведение, където специалисти ще започнат да работят с него, каза прокурорът по делото Зорница Щърбева. Тя обясни, че това е процедура, извън съдебно-психиатричната експертиза, която може да бъде инициирана по Закона за здравето. Целта е да се установи дали е необходимо задължително лечение.

Тя допълни, че Софийската районна прокуратура още днес ще протестира решението на съда, обвиняемият да бъде освободен.  

„По визията, която той излъчва, облеклото, отговорите, които дава и необоснованите думи, които използва ми говорят за категорична психична увреденост. Объркано му е цялото съзнание, но аз не съм медик. Това е моето мнение“, това каза пред медиите адвокат Първанов.

Вчера говорителят на Софийската районна прокуратура Николай Николаев  заяви на брифинг, че е повдигнато обвинение на мъжа, който на 16 април беше задържан за оскверняване на гроба на патриарх Неофит. За подобно деяние законът предвижда наказание до три години затвор или пробация, обясни Николаев. 
Източник: dariknews.bg
Снимка: БНТ
c