Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Синдикат “Образование“ към КТ “Подкрепа“ връчи официален плакет на образователния министър

Синдикат “Образование“  (СО) към КТ “Подкрепа“ връчи официален плакет на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, за висок принос в областта на българското образование, съобщиха от синдиката.
Председателят на СО “Подкрепа“ д-р Юлиян Петров удостои с високото синдикално отличие приз за “Особени заслуги в просветното и културното дело“ проф. д-р Галин Цоков за цялостния му принос към развитието на образователното дело, училищните политики и отличния социален диалог в образователната система.
Министър Цоков и синдикатите инициираха промяна и изграждане на много образователни политики, които трябва да бъдат завършени в името на по-доброто образование и българските учители, допълват от синдиката.
Сред по-важните от тях са: изграждане на стандарт за качество и повишаване на резултатите във външни и международни оценявания на българското образование; политиката за грижа към българския учител и създаване на резилианс (б.а. - интерактивно понятие, което се отнася до относителната устойчивост към рисковете, произтичащи от заобикалящата ни среда, или справянето със стрес и трудности), както и способност за борба срещу професионалния стрес; отмяна на атестацията на педагогическите специалисти и повишаването на ефективността и капацитета на Националния инспекторат по образование.
Синдикат “Образование“ е доволен от интензитета на социалния образователен диалог, като българските учители очакват реалните важни промени в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), и вътрешноведомствените актове, обясняват от профсъюза.

c