Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Шведски съд оправда бивш генерал от сирийската армия, обвинен във военни престъпления

Шведски съд оправда днес бивш генерал от сирийската армия, обвинен, че е замесен във военни престъпления, извършени през 2012 г. в Сирия, предаде АП.
На бригаден генерал Мохамед Хамо, който сега живее в Швеция, през февруари бяха повдигнати обвинения за подпомагане и подстрекаване на престъпления, наказуеми според международното право. Сирия е разкъсвана от гражданска война от над 13 години.
За 65-годишния Хамо се знае малко. Той е дезертирал от сирийската армия през юли 2012 г. и се е присъединил към силите, борещи се за сваляне от власт на президента Башар Асад. Сирийски опозиционни активисти твърдят, че той е участвал в боевете в контролирания някога от бунтовниците квартал "Баба Амр" в третия по-големина сирийски град - Хомс.
Генералът е живял в Централна Швеция, когато е арестуван за първи път на 7 декември 2021 г. по подозрения за участие във военни престъпления. Тогава съдът го пуска от ареста два дни по-късно поради липса на доказателства. Оттогава той живее на свобода.
Конфликтът в Сирия между правителството на Асад и опозиционни групировки започна през март 2011 г. и по-късно прерасна в пълномащабна гражданска война, която досега е отнела живота на почти половин милион души, а половината от предвоенното население на страната, съставляващо 23 милиона души, е разселено.
Процесът срещу Хамо в Стокхолмския районен съд започна на 15 април, а последното заседание по делото се проведе на 21 май.

c