Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Шествия по повод годишнината от арменския геноцид се състояха в Лос Анджелис

Арменски знамена в червено, синьо и оранжево знаме на Армения се развяха по улиците на Лос Анджелис вчера, на шествие в памет на смъртта на 1,5 милиона арменци в това, което се смята за първия геноцид на 20 век, предаде Асошиейтед прес.
Участниците в проявата се събраха в квартал "Малка Армения" в Лос Анджелис, преди да тръгнат по булевард "Холивуд". Предвидено бе друго шествие, което да завърши с протест пред консулството на Турция, държавата наследник на Османската империя, която ръководи навремето масовите депортации и кланета на арменци.
Голямата арменска общност в района на Лос Анджелис отбелязва Деня за възпоменание на арменския геноцид много преди Джо Байдън през 2021 г. да стане първият президент на САЩ, използвал думата "геноцид" за описание на случилото се, отбелязва АП. Дотогава Белият дом избягваше да използва този термин от страх да не отчужди Турция - съюзник в НАТО, който отрича да е имало геноцид.
Байдън повтори термина вчера в изявление, в което разказа за "кампанията на жестокост" на 24 април 1915 г., започнала с ареста на арменски интелектуалци и обществени лидери.

c