Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Шест жилища за настаняване на жертви на домашно насилие са осигурени в Добрич

Магистратите поставиха на дневен ред и възможностите за изграждането на защитен център за настаняване в безопасна среда на пострадали от домашно насилие

В резултат от среща с представители на местната власт в Добрич и региона, провела се през месец май и инициирана от Окръжната и Районната прокуратури, вече са осигурени жилища за настаняване на жертви на домашно насилие. Това съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Общо шест са определените места, където при нужда, те незабавно могат да бъдат настанени с цел отдалечаването им от насилника и гарантирането на тяхната сигурност и спокойствие.

Темата за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие беше една от специално обсъжданите теми на срещата на представителите на Прокуратурата и местната власт в Добрич. Обърнато беше внимание на спецификите на тези деяния и на нуждата от изключително внимание към жертвите на психически и физически тормоз. Магистратите поставиха на дневен ред възможностите за изграждането на защитен център за настаняване в безопасна среда на пострадали от домашно насилие. А за неотложни случая до реализирането на дългосрочната цел, представителите на местната власт се ангажираха да осигурят общински жилища, в които жертвите да бъдат настанявани.

Изразената на 12 май 2023 година готовност за единодействие по отношение на този род престъпления, които имат и своите емоционални тежести, вече има реални измерения. Доброто взаимодействие с местната власт винаги е било и ще продължи да бъде приоритет за ръководствата на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, посочват от Апелативната прокуратура.

 

c