Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Серия от екологични активности в Добрич предвижда кампаният “Градска рециклиада”

23 учебни заведения в Добрич се включват в надпревара за най-много събрани отпадъци. Обявява се и голямо Великденско почистване за гражданите, институциите и бизнеса в Добрич

Община Добрич и Екопак България стартират съвместна кампания "Градска рециклиада", за да спасят природата от стотици тонове отпадъци и да осигурят животоспасяваща първа помощ при внезапно спиране на сърдечната дейност, съобщиха от "Екопак България". Това е най-мащабната и първа по рода си инициатива, която се провежда в 14 общини в България от март до декември 2023 г. под мотото: “Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!”

Събитията и инициативите организирани от Община град Добрич и “Екопак България” в рамките на кампанията “Градска рециклиада” представиха Светла Андонова, гл. инспектор ООС в Дирекция ИОС и Мариана Симеонова, гл. експерт „Училищно образование” към Дирекция „Хуманитарни дейности” към Община град Добрич.

Съвместният екип обяви за старт на кампанията 13 март с Конкурс за тематично четиристишие под мотото на кампанията “Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!”. Право на участие имат учениците от 7-ми до 12-ти клас в Добрич, а комисия ще определи най-доброто четиристишие, което ще бъде използвано като слоган на кампанията на Община град Добрич и “Екопак България”. Авторът на най-доброто четиристишие ще получи подарък – ваучер за книга. Всички желаещи да участват в конкурса могат да подадат своите предложения на интернет страницата на Общината в периода 13 март – 28 март 2023 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 30 март.

Инициативата Дни на голямото Великденско пролетно почистване ще се проведе 15 март до 16 април 2023 г. От Общината призовават гражданите, институциите и бизнеса да се включат в почистването на междублоковите пространства и прилежащите територии към жилищните сгради, еднофамилни къщи, дворове, паркинги, детски площадки, спортни игрища и други места за обществено ползване. Акцентът в инициативата е отново върху събирането на пластмасови отпадъци и метални кенове. За желаещите да се включат тази година от Община град Добрич ще осигурят чували, като за отпадъците от опаковки са предвидени жълти чували, а за останалите отпадъци са черни чувалите. Събраните отпадъци следва желаещите да поставят на лесно достъпни места за сметосъбиращата техника, за да могат да бъдат събрани своевременно. Направи снимка Преди и Сега е акцент в инициативата, като молбата на организаторите е да се снима замърсеното място преди и след почистването, а снимките да се публикуват под определена за целта публикация на страницата на Община гра Добрич във Фейсбук.

Всички училища и детски градини на територията на Община Добрич са поканени да участват в Кампания за най-голямо предадено количество от опаковки, пластмасови бутилки и метални кенове. Инициативата ще е под формата на съревнование, като то ще е между всички образователни институции, заявили предварително участие, събраните отпадъци ще бъдат извозвани на площадката за разделно събиране на домакински отпадъци, която се намира на ул. “Христо Ботев” №68 в Добрич. Количествата отпадъци ще бъдат изтегляни и отчитани. Стартът на състезанието ще е 1 април, а финалът на 30 ноември т.г. Осигурени са и парични награди на стойност от 1000 лв. за всяко училище и детска градина, предало най-голямо количество отпадъци. Заявилите участие са всичките 11 детски градини и 12 от училищата в града.

На 22 април Деня на Земята се организира концерт под надслов “Музика за смет” с участие на възпитаници за студио за поп-рок певци “Сарандев” към МЦ Добрич с ръководител Жана Стефанова и възпитаници на СУ “Св. Климент Охридски” Добрич. Концертът ще се проведе ден по-рано на 21 април 2023 г. от 17:00 на лапидариума пред общината, а билетите за концерта ще са символични и ще са във вид на пластмасови опаковки и метални кенове.

През април и май в детските градини в града ще се проведат серио от забавни игри с екологична насоченост. В края на месец май за учениците от 5-ти клас ще бъде организирана игра “На лов за еко съкровища”, като за победителите са предвидени награди.

МЦ Добрич редовно провежда лятна програма “Еко Лято” за младежи на 9-годишна възраст в периода от 15 юни до 31 юли 2023 г., като в рамките на програмата са заложени атрактивни и забавни игри с екологична насоченост, както и посещение на площадката за разделно събиране на домакински отпадъци, за да запознаят децата къде отива боклука и какво се случва с него.

Актуална информация за планираните дейности във всяка община ще бъде обявявана своевременно на интернет страницата на кампанията и на интернет страницата на общината.

c