Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Сенегал ограничи достъпа до интернет, докато депутатите обсъждат законопроект за удължаване на президентския мандат

Правителството на Сенегал ограничи днес достъпа до мобилен интернет, след като опозицията излезе на протест срещу решението на президента Маки Сал да отложи заради спорове насрочените за 25 февруари избори за държавен глава, предаде Асошиейтед прес.
Сенегалските депутати бяха натоварени със задачата да обсъдят законопроект, предвиждащ отлагане на вота с до шест месеца. Изборите вероятно ще бъдат произведени през август, четири месеца след изтичането на мандата на Сал.
Президентските избори в Сенегал досега никога не са били отлагани. Протестите избухнаха в неделя и се очаква да продължат, след като лидерите на опозицията окачествиха като „конституционен преврат“ отлагането на вота.
Сенегалското министерство на телекомуникациите съобщи, че интернет е прекъснат „заради разпространението в социалните мрежи на изпълнени с омраза подривни съобщения, свързани със заплахи и нарушаване на обществения ред“.
Сал аргументира решението си за отлагане на изборите със спор между съдебната власт и парламента във връзка с дисквалифицирането на някои кандидати и с факта, че някои класирали се за предизборната надпревара кандидати са с двойно гражданство.
Сенегал е обхванат от политическо напрежение най-малко от една година, отбелязва АП.
Според анализатори сенегалската криза може да се отрази негативно на стабилността в Западна Африка в момент, в който регионът се бори с последиците от неотдавнашни преврати и със заплахи за демократичните институции.

c