Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Семейството на Волфганг Шойбле и германски политици присъстват на погребението му

Няколкостотин души, сред които високопоставени политици и членове на семейството, присъстваха днес на погребението на покойния германски държавник Волфганг Шойбле, предаде ДПА.
Бившият министър на вътрешните работи и на финансите беше знакова фигура в германската политика в продължение на десетилетия.
Шойбле спечели признание за това, че помогна за обединението на Германия през 1990 г. и преведе еврозоната през дълговата криза с понякога непопулярни мерки, като например принуди Гърция да приеме строги икономии през 2009 г.
Консервативният християндемократ, един от най-важните довереници на бившата канцлерка Ангела Меркел, е бил и председател на Бундестага. Той си спечели възхищение заради отдадеността си на работата, въпреки че беше парализиран, след като през 1990 г. беше прострелян от психично болен мъж.
Шойбле почина на 26 декември на 81-годишна възраст след дълго боледуване. 
Погребалната литургия в протестантската църква в югозападния град Офенбург беше отслужена от епископа на Баден Хайке Шпрингхарт. Той описа Шойбле като човек с независим дух, упорит борец за демокрация и далновиден европеец.
"Волфганг Шойбле живееше със сила, която беше по-голяма от самия него. Със своята мъдрост и характерната за Шварцвалд смесица от упоритост и злост той оформи демократичната култура в нашата страна и се бори за запазването на демокрацията до самия край", каза тя в проповедта си.
По време на кариерата си Шойбле е бил министър, лидер на Християндемократичния съюз (ХДС), председател на парламентарната група на партията и председател на Бундестага. Никой друг не е бил толкова дълго като него член на долната камара на германския парламент, посочва ДПА.
Приносът на покойния Шойбле бе отбелязан от представители на различни партии. Президентът Франк-Валтер Щайнмайер го нарече "късмет за германската история".
Сред опечалените бяха министърът на вътрешните работи Нанси Фезер, лидерът на ХДС Фридрих Мерц и премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман.
Ковчегът с тленните останки на Шойбле беше положен пред олтар с черно, червено и златно знаме с изобразен на него орел - федералния герб. Около него стояха шестима служители на федералната полиция. Отпред беше поставено огромно сърце с червени рози и венец от семейството му.

c