Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Село Дъбовик посреща изпълнители на песните на Иван Георгиев на 11 май

Броени дни остават до началото на Националния конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни и на кавал „Иван Георгиев 2024”. 27-ото издание на конкурса в памет на големия изпълнител на добруджански песни Иван Георгиев от с. Дъбовик ще се проведе на 11 май. Проявата се организира от Община Генерал Тошево и Народно читалище “Дора Габе - 1940” с. Дъбовик .

Целите на фолклорния форум са съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор и поощряване изявите на най-добрите млади изпълнители. Миналогодишното издание на конкурса премина при голям интерес и повече участници в сравнение с предходната година.

Право на участие имат изпълнители от 7 до 25 години, разделени в четири възрастови групи. Конкурсът се провежда в две категории - изпълнители на кавал и изпълнители на народни песни. Изпълненията на участниците се оценяват от жури, в чийто състав влизат изтъкнати специалисти и музикални дейци.

XХVІІ издание на конкурса е включено в програмата на Министерството на културата за закрила на деца с изявени дарби. Отличените индивидуални участници, класирани на Първо, Второ и Трето място  в трета възрастова група /в I раздел изпълнители на народни песни и II раздел изпълнители на кавал/ ще получават целева финансова подкрепа и едногодишна стипендия при условията и реда на наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Най-голямото отличие на конкурса е Голямата награда – за най-добро изпълнение на песен на Иван Георгиев.

c