Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Сдружение иска да ремонтира старата жп гара в Добрич, проектът е изпратен на премиера

Един от основателите му е арх. Дилян Жечев, син на бившия кмет на Добрич арх. Венелин Жечев

Реновация, смяна предназначение, ремонт и преустройство на бившата железопътна гара на град Добрич в "Музей, център за изкуство и занимания по интереси за деца "Добруджанци". Това предвижда проект на сдружение „Добруджанци“. Негови основатели са арх. Дилян Жечев, син на бившия кмет на Добрич арх. Венелин Жечев, арх. Емилия Добрева, която е общински съветник от БСП, както и Петър Михайлов.

Те са представили проекта, който е подготвен с лични средства, пред областния управител Здравко Здравков. Изпратен е на премиера и на министъра на регионалното развитие. „В момента сме в първоначална фаза. Търсим вариант за публично-частно партньорство. Държавата е ограничена в участието с проекти по европейски програми, докато едно сдружение може да се включи“, коментира пред Про Нюз Добрич областният управител. Той посочи, че сградата е собственост на държавата, предоставена за управление от областния управител. Въпреки че има решение на Общинския съвет, до момента не е постъпило искане от Община Добрич за предоставяне на имота.

В България има три такива гари, едната от които е в Добрич. Тя е построена по времето на княз Фердинанд I през 1910 година. Създадена е в период от Българската история, когато се разширявала железопътната мрежа в България. Две години след създаването й, по същият архитектурен проект са били построени и гарите в Габрово и Враца, които притежават еднакви декоративни елементи и детайли, часовници с резбовани конзоли на фасадата.

Сега емблематичната за Добрич постройка в момента е с избити прозорци и врати, запустяла е, в много лошо състояние е и е неизползваема, посочват от сдружение „Добруджанци“. От там посочват, че една от целите му е възстановяването на жп гарата, чиято сграда има  своето обществено и историческо значение за града и хората.

„Ремонтът е наложителен, за да вдъхнем отново живот на сградата, която ще служи и помага на хората в развитието, обучението и израстването на поколението. Предмет на настоящата разработката е изграждане на нова съвременна и атрактивна сграда. Предложението ни е едната част от старата жп гара да се преустрои в музей, а другата да бъде използвана като младежки/детски център“, посочват от „Добруджанци“.

Сдружение "Добруджанци" се наема да осигури финансиране за необходимата проектна документация, както и за възстановяването на прилежащата територия. Проектното решение предвижда да се възстановят и запазят входовете на сградата, всички отвори на прозорци, декоративни елементи и покрива. С течение на времето всички архитектурни детайли са компрометирани, разрушени, някъде липсва, но се вижда, че е имало такива. Изготвили сме проучване и сме пресъздали мотивите, детайлите на ключовият камък на арките. Предвижда се възстановяването им.

Проектът предвижда максимално да се запази архитектурата и стилът на сградата, чрез качествата на използваните материали ще постигнем дълговечност, ще я запазим и съхраним за децата си.

 Възстановяването на ЖП гарата в гр. Добрич е от изключително значение за опазване не само на архитектурния облик на града ни но и от гледна точка на популяризиране на историята и събитията, свързани с това паметно място. Възстановяването и реновирането на тази сграда ще осигури възможността за създаването на културен център в пълния му смисьл. Правилното й многофункционално оформяне на отделни зали и кътове в нея, ще предостави на жители и гости на град Добрич различно преживяване, предназначено за всякакви възрастови групи. Всеизвестно е, че "народ, който не познава историята си няма бъдеще". Историята донякъде е пътешествие през времето с множество дестинации а гарата е идеалното място за стартирането на музейни, литературни, театрални и множество други "екскурзии", посочват от „Добруджанци“.

Предвижда се превръщането на сградата в културен център. На партерния етаж ще има фоайе за посрещане на гостите, изложба "Старата жи гара", ретро павилион, восъчни фигури, аудио система за посрещане, часовник, интерактивни, стационарни табла и постери, 3D принтер за сувенири. Зала за музей с експозиция (ляво): експозиция "Добричка епопея", експозиционни витрини, интерактивно табло, стационарни табла с текстове и снимки, допълнителен интерактивен информатор предоставящ аудио информация, макети. Зала "експонати": конструктивни влакови елементи, макети за практическа работа, информационни табла, симулатор и други;

Ще има ретро павилион за продажба на билети и сувенири. Той ще издава сувенирен билетен, тип "Добруджанци" перфориран, както при пътуване с влак. Автоматизирано гласово съобщение приветства гостите с характерната за България жп съобщителна система. За да се засили и акцентира върху предназначението на сградата и мястото, две или повече восъчни фигури запознат посетителите с униформите на работещите. Освен ефекта на приветстване и информация, на посетителите е предоставена и възможност за снимки с тях. След посрещането гостите имат възможност да се запознаят с историята на сградата, представена чрез интерактивни и стационарни табла. Предвидената зала за музей ще предостави възможност на посетителите от всички възрасти да научат повече за събитията свързани с Добричка епопея. Отново чрез различните видео екрани и стационарни постери гостите ще могат да се информират за историческата обстановка и за кратко да се пренесат в 1910 г. Витринната експозиция допълнително ще информира гостите. Предвиденото пространство "зала временни изложби" е мястото в което малки и големи ще могат да се запознаят с различните видове влакове, да разберат повече за различните механизми чрез информационни макети, презентации, информационни табла. За да се засили усещането се предлага да има симулатор, който ще позволи на гостите - малки и големи да "покарат влака". Мини макетна изложба би допълнила чудесно информационния пакет и преживяването.

На втория етаж ще има място за гостуваща изложба от типа на постерна, рисунки, фотографии и т.н. Конферентна зала със спийкър система, подвижен подиум, кресла, подвижна видео стена, фото постери: фонове, постер-пано с изрязано място за лице. Ще се обособи тих кът с високи библиотечни рафтове, специализирани научни издания, списания, художествена и научна литература, кресла/ столове/ дивани, маси/ писалище, лампи, принтер. Зала на професиите с реставрационно-консервационен център. Предвижда се пространство от типа на конферентна зала за литературни дебати, четения от типа на "Пощенска кутия за приказки", фотосесии, бутикови театрални представления и моноспектакли на местни и гостуващи театри, известни личности.

В подземния етаж е предвидено да има прожекционна зала "Кино на релси" с ретро интериор, подвижни купета/седалки, висококачествена кино система.

Оборудването на отделните помещения с иновативна и интерактивна техника дава възможност за изграждането на различни туристически маршрути в рамките на сградата.  

 

c