Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Сделките за предоставяне на убежище с трети страни няма да "променят коренно" ситуацията с миграционния наплив, заяви Германия

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер заяви, че обработването на искания за предоставяне на убежище извън ЕС би могло "да бъде от помощ", но няма да промени значително обстановката, с която трябва да се справя Германия по отношение на миграционния наплив, предаде ДПА.
Подобни усилия, като например предложената от Италия сделка за изпращане на поискали убежище мигранти в Албания, няма да внесат "коренна промяна" в ситуацията, нито ще доведат до осезаемо намаляване на броя на хората, търсещи убежище, каза Фезер днес.
Някои германски политици настояват страната им да възприеме подобен план, надявайки се че това ще отслаби миграционните потоци към Германия.
В Албания "е договорен максимален лимит от 3000 бежанци. Това е много малък брой", отбеляза Фезер днес на среща с министрите на вътрешните работи от 16-те германски федерални провинции. Тя спомена в тази връзка и Великобритания, която се опитва от 18 месеца да постави начало на подобна сделка за изпращане на бежанци в Руанда.
Засега няма нито един подобен модел, който да може да бъде определен като работещ, отбеляза германският вътрешен министър.
По думите ѝ за Германия е по-добре на този етап да разчита на неотдавнашните реформи на общата система на ЕС за предоставяне на убежище, за да се справи с мигрантския въпрос. Фезер изтъкна, че те ще ускорят процедурите за разглеждане на исканията за предоставяне на убежище по външните граници на ЕС и ще доведат по-голяма справедливост при разпределението на бежанците между държавите членки.
"Тези процедури по външните граници значително ще облекчат натоварването тук при нас", заяви Фезер.

c