Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Съвместният център за наблюдение на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах бе закрит след изтеглянето на руските мироопазващи сили

Закриването на съвместния руско-турски център за наблюдение на споразумението за прекратяването на огъня в Нагорни Карабах бе отбелязано днес с тържествено сваляне на знамената на двете държави. Звеното спира да работи, след като руските миротворци приключиха дългогодишното си присъствие в стратегическия регион на Южен Кавказ, предаде Ройтерс.
Близо 2000 руски мироопазващи военнослужещи бяха разположени в сепаратисткия регион Нагорни Карабах през ноември 2020 г. по силата на споразумение, сключено чрез посредничеството на Москва, което сложи край на избухналите тогава сражения между азербайджанските сили и етническите арменци, продължили шест седмици. 
Въпреки разполагането на силите през септември миналата година Азербайджан си върна Карабах, използвайки сила, което предизвика бягството на най-малко 100 000 етнически арменци, живеещи там, и задържането на етническите арменски лидери на отцепническия регион. Тогава политическото ръководство на Армения обвини Москва, че не е успяла да защити арменските интереси - обвинение, което Русия категорично отхвърли.
По-рано този месец Русия обяви, че нейните миротворци напускат Карабах и други региони, с което се слага край на мисията, която трябваше да продължи до 2025 г.
Военни представители на Русия, Турция и Азербайджан присъстваха на днешната церемония в съвместния център за наблюдение, разположен близо до град Агдам в частта на Карабах, контролирана от Баку от 2020 г. Десетки руски и турски миротворци, облечени във военни униформи, както и азербайджански войници, седяха на сгъваеми столове под открито небе и наблюдаваха традиционно азербайджанско танцово изпълнение. Сергей Истраков, заместник-началник на Генералния щаб на въоръжение сили на Русия, похвали приятелството между Русия, Турция и Азербайджан в реч пред събралите се хора.
"От името на министъра на отбраната и началника на Генералния щаб изказвам благодарност на военнослужещите от Русия, Турция и Азербайджан, които достойно изпълниха своя воински дълг в името на мира и спокойствието в Южен Кавказ", заяви Истраков. "Успешната работа на центъра, основана на взаимното уважение и върховенството на международното хуманитарно право, позволи мироопазващата операция да бъде завършена предсрочно", добави той.
След думите му прозвуча националният химн на Азербайджан, след което руското и турското знаме бяха символично свалени под звуците на националните химни на Русия и Турция. Почти целият руски мироопазващ контингент вече е напуснал региона, а остатъкът от него се очаква да го направи до края на май, съобщи източник от азербайджанското министерство на отбраната, цитиран от Ройтерс.
Всички руски бронирани машини, в това число и 90 бронетранспортьора (БТР82А) и 380 други превозни средства, вече са напуснали територията на страната, добави източникът.
Армения и Азербайджан се стремят към мирно споразумение за прекратяване на конфликта за Карабах, който датира от 1988 г., три години преди разпадането на Съветския съюз.
Миналата седмица Ереван се съгласи да върне няколко селища на Баку, което според двете страни представлява важен етап в процеса за постигането на мирно споразумение, въпреки че този ход се оказа силно непопулярен в Армения, където тази седмица предизвика антиправителствени протести, отбелязва Ройтерс.
 
 

c