Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Съветът за сигурност е "загрижен" от увеличаването на насилието в Судан

Съветът за сигурност на ООН изрази снощи безпокойство от увеличаването на насилието в Судан, предаде Франс прес.
В изявление Съветът "осъжда остро" нападенията срещу цивилни граждани и разширяването на конфликта, който вече засяга "райони, в които живеят големи групи вътрешно разселени лица, бежанци и лица, търсещи убежище".
"Членовете на Съвета за сигурност изразиха своята загриженост от разпространението на насилието и влошаването на хуманитарната ситуация в Судан", според същия източник.
Започналите през април сражения между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), са довели до разселването на 7,1 млн. души, заяви в четвъртък говорител на ООН, определяйки тази "криза с разселването" като "най-голямата в света".
По данни на ООН още 1,5 млн. души са намерили убежище в съседни държави.
Миналата седмица войната между ръководителя на армията генерал Абдел Фатах Бурхан и командира на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало достигна досега незасегнати райони в централната и източна част на страната, като се приближи до град Вад Мадани, който служеше като хуманитарен център и убежище за разселени лица, припомня АФП.  По данни на Международната организация по миграция до 300 000 души са избягали от града, заяви в четвъртък Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН.

c