Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

Съветът на Европа прие международен договор за изкуствения интелект

Съветът на Европа прие днес първия юридически обвързващ международен договор относно изкуствения интелект, предаде Франс прес. В договора са заложени изисквания за прозрачност и идентификация на съдържанието.
"Договорът, който е отворен за подпис, също така и от неевропейски страни, установява юридическа рамка, която се прилага през целия цикъл на живот на системите с изкуствен интелект, които може да представляват тези системи, и насърчава една отговорна иновация", казва Съветът на Европа в изявление.
Текстът беше приет по време на годишното заседание на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Този комитет обединява  външните министри на 46 страни членки.
Тази рамкова конвенция е разработена в продължение на две години от междуправителствен орган, който обединява 46 страни членки на Съвета на Европа, на ЕС и 11 държави членки (САЩ, Австралия, Канада, Израел и Япония по-специално), както й представители на университетските среди, на частния сектор и на гражданските организации, които са участвали в процеса в качеството им на наблюдатели.
"В конвенцията има записани изисквания за прозрачност и за контрол, адаптиран към съдържанието, създавано от системите с изкуствен интелект", пояснява Съветът на Европа.
"Държавите трябва да приемат тези мерки, за да идентифицират, оценят или смекчат евентуалните рискове и да преценят необходимостта от мораториум, от намеса или от други подходящи мерки, касаещи използването на системи за изкуствен интелект, когато това използване може да представлява рискове, несъвместими с нормите, касаещи правата на човека", поясни Съветът на Европа.
Рамковата конвенция ще бъде отворена за подпис  във Вилнюс на 5 септември по повод конференция на министрите на правосъдието на страните от Съвета на Европа.
ЕС също така прие в началото на март рамков закон за системите за изкуствен интелект. Този закон беше уникален за света.

c