Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

САЩ наложиха санкции на мрежа от фирми за паричен обмен, свързана с йеменските бунтовници хуси

САЩ наложиха днес санкции на свързани помежду си фирми за паричен обмен от Йемен и Турция, за които се предполага, че финансират подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде Асошиейтед прес.
Хусите извършват нападения в Червено море срещу търговски кораби, за които подозират, че имат някаква връзка с Израел. Йеменските бунтовници от това племе твърдят, че действията им са в знак на солидарност с радикалното палестинско движение "Хамас", срещу което Израел предприе ответни военни действия след атаката на ислямистките бойци на израелска територия на 7 октомври.
В санкционния списък на САЩ са включени ръководителят на посредническа финансова институция в йеменската столица Сана, както и три бюра за обмен на валута в Йемен и Турция. Американското министерство на финансите предполага, че въпросните хора и фирми са помагали за прехвърлянето на милиони долари, предназначени за хусите, на вече санкционирания ирански финансов посредник Саид ал Джамал. Санкциите блокират достъпа до амекиранска собственост и американски банкови сметки, като възпрепятстват търговските дела между санкционираните хора и фирми от една страна и американски граждани от друга.
Днешните действия са поредната серия от финансови наказания, чиято крайна цел са йеменските бунтовници хуси. В началото на този месец САЩ наложиха санкции на общо 13 физически лица и компании, за които се предполага, че осигуряват десетки милиони долари за хусите в Йемен от продажба и доставка на ирански стоки.
Брайън Нелсън, заместник-министър на американското финансово министерство, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване, заяви, че днешното решение "подчертава решимостта да се ограничи незаконният приток на финансови средства към хусите, които продължават да извършват нападения срещу международното корабоплаване и излагат на опасност стабилността в региона".
Нелсън каза, че САЩ и техните съюзници "ще продължат да взимат на прицел стратегически мрежи за подпомагане на дейностите на хусите и техните ирански поддръжници, целящи дестабилизация".
Този месец Белият дом обяви, че насърчава своите съюзници да се присъединят към една от водените от САЩ бойни групи в Близкия изток - Обединените морски сили (ОМС/CMF), която включва 39 държави. Освен това по инициатива на американския министър на отбраната Лойд Остин бе създадена Операция "Пазител на благоденствието" за военна защита на търговското корабоплаване в Червено море.

c