Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

САЩ и още седем държави обвиниха Русия, че се възползва от позицията си в ООН, като се снабдява със севернокорейски ракети

САЩ и още седем държави обвиниха днес Русия, че се възползва от позицията си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като се снабдява със севернокорейски ракети и ги изстрелва към Украйна в нарушение на неговите резолюции, предаде Ройтерс.
"Постоянен член на Съвета за сигурност, който доброволно се ангажира с тези нарушения, демонстрира ясно, че се възползва от своята позиция", се казва в изявление на постоянните членки на съвета Великобритания, Франция и САЩ, както и на непостоянните Малта, Словения и Южна Корея, а също и на Япония и Украйна.
Възмутително е, че държава, постоянен член на Съвета за сигурност, грубо нарушава неговите резолюции, за да нападне друга страна членка на ООН – нарушения, които задълбочават страданията на украинския народ, подкрепят бруталната война на Русия и подкопават неразпространението на оръжия, каза заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд.
Според постоянния представител на Южна Корея в ООН с изнасянето на ракети за Русия, Северна Корея използва Украйна като "полигон за изпитания на своите ракети с ядрен потенциал".
Белият дом съобщи миналата седмица, че Русия наскоро е използвала доставени от Северна Корея балистични ракети с малък обсег на действие за нанасяне на множество удари по Украйна, позовавайки се на разсекретени неотдавна разузнавателни данни. Както Москва, така и Пхенян отричат да са извършвали сделки с оръжие, но през миналата година обещаха да задълбочат военните си отношения.
Неотдавна Русия нанесе някои от най-интензивните си удари по Украйна, откакто нахлу в страната преди почти две години, отбелязва Ройтерс.

c