Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

САЩ и Китай обсъдиха на високо равнище сътрудничеството в борбата с наркотиците

САЩ и Китай обсъдиха високо равнище сътрудничеството в борбата с наркотиците след пробив в двустранната работа тази седмица, когато те се споразумяха заедно да организират голяма операция срещу пране на пари, свързани с наркотици, предаде Ройтерс.
САЩ и Китай подновиха преговорите за борба с наркотиците и сътрудничество в сферата на правоприлагането в началото на годината и службата на обществена сигурност на Китай посочи случая като успешен пример за сътрудничество между двете суперсили в борбата с наркотиците.
Тази седмица американското министерство на правосъдието заяви, че мексиканският картел "Синалоа" е заговорничил с базирани в Калифорния групи, които са свързани с китайски банкери от подземния свят, за да изпере доходи от трафик на наркотици на стойност повече от 50 милиона долара.
Ведомството каза, че е работило в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи в Мексико и в Китай. Китайски държавни медии казаха, че Китай е арестувал заподозрян във връзка със случая и добавиха, че той е бил свързан с престъпни дейности, включително незаконна търговия с чуждестранна валута.
"Неотдавнашните съвместни действия по правоприлагане тази седмица бяха значителна стъпка", каза директорът на службата на Белия дом за национална политика за контрол на наркотиците Рахул Гупта в началото на срещата си с китайския министър на обществената сигурност Ван Сяохун.
"Това са конкретни примери за сътрудничество в сферата на борбата с наркотиците", каза още Гупта и добави, че те "ще ни водят напред".
Ван каза на Гупта, че неотдавнашните чести комуникации по темата за наркотиците между американски и китайски официални представители "са цялото необходимо доказателство, че нашето сътрудничество в сферата на борбата с наркотиците е доста плодотворно – те също така демонстрират добрата воля и приятелството на Китай".
САЩ, където злоупотребата с фентанил е сред водещите причини за смърт, настояват за по-задълбочено сътрудничество в областта на правоприлагането, включително за борба с незаконното финансиране и допълнителен контрол върху химикалите, които могат да се използват за производството на фентанил.
През последните години връзките между двете страни са напрегнати по редица теми, включително произхода на КОВИД-19, търговските тарифи, Тайван и правата на човека, което възпрепятства надеждите на Вашингтон да убеди Китай да се присъедини към усилията му за спиране на притока от фентанил към САЩ, посочва Ройтерс.
На среща на върха през ноември между президентите Джо Байдън и Си Цзинпин двамата се споразумяха да размразят и да възобновят разговорите за борба с наркотиците, които бяха прекъснати по време на пандемията от ковид.

c