Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Със съдия изпълнител изхвърлиха две жени на улицата от комплекс „Дъбовете“ в Добрич

По думите на адвоката на потърпевшите новият собственик придобил с измама имот на стойност 900 000 лв. като е платил само на хартия пари за комплекс „Дъбовете“

Две жени днес останаха на улицата, след като със съдия изпълнител и полиция новият собственик беше въведен във владение на комплекс „Дъбовете“ в едноименната местност край Добрич. Въпреки множество жалби и свидетелски показания, че за имота е платено само на хартия, Районната прокуратура не намира за доказано, че имотът е придобит с измама от новия собственик. И днес той беше въведен във владение. А Донка Лазарова и Катя Атанасова, които от шест години са оставени да живеят там без ток и вода, трябваше да изнесат вещите и покъщнината си, и да останат на улицата.

Донка  Лазарова и съпругът й са собственици на  комплекс  Дъбовете в град Добрич. Дъщеря им страда от рядко заболяване, за което са нужни много средства, за да поддържат нужната животоспасяваща терапия. През април 2015 г., дъщерята им  се влошава внезапно, като състоянието й е много тежко. Лекарите казват, че досегашните живото поддържащи процедури няма да помогнат и е необходимо скъпо лечение в Германия. Лазарова започва да разпродава имуществото си, като обявява за продажба скъпоструващи дърворезби.

В имота „Дъбовете“ идва клиент за дърворезбите – Емил Филипов, който иска да ги закупи, но обръща специално внимание на грандиозния комплекс и пита Лазарова какво възнамерява да прави с комплекса, тъй като той има приятел, който се занимава с европроекти и би имал интересен към него. Лазарова споделила, че за нея това ще е „спасителен план“, тъй като мероприятията в комплекса намаляват, а детето й има нужда от спешно лечение в Германия. Емил я убедил, че неговия приятел Неделчо Неделчев може да спечели проекта за сградата, като за нея ще бъде сумата от 500 000,00 лв., а парите от проекта за хоспис ще останат за него и Неделчев. За целта Емил казал на Лазарова, че трябва да прехвърли имота на своя фирма, а след това да го прехвърли на физическото лице Неделчев, тъй като в министерството има „връзки“ и, ако имота е на негово име, ще спечели пари за проекта. Така на 23.12.2015 г. Лазарова  прехвърлила  комплекс „Дъбовете“ на Неделчо Симеонов Неделчев, като прехвърлянето било фиктивно, за да бъде вписан Неделчев като собственик и да може да вземе средства за проект от министерство на земеделието и храните“, обясни адвокатът на Лазарова Мария Янева.

По думите й това се случва, като Неделчев  и Лазарова отиват до банката и прехвърлят сумата  от 25 000.00 лв. 5 пъти, а последния превод е на стойност 5 000.00 лв, за да   се достигне до сумата от 130 000.00 лв., като след всяка транзакция Лазарова тегли сумата и я връща на Неделчев, а той я превежда отново по сметка на Лазарова, Лазарова я тегли и му я връща. 

„За всички тези действия има свидетелски показания на банковите служители. Така имотът става собственост на  Неделчев. След прехвърляне на имота в собственост на Неделчев, Емил Павлов изчезва. От него вече няма и следа“, обяснява адвокатът.

Неделчев оставя Донка и Катя Атанасова в имота, като им казва, че чака одобрение за проекта. Въпросния проект така и не се случва. Докато един ден Неделчев не идва в имота с неговия адвокат по прякор Манивелата, който казва на Лазарова и Катя да напуснат имота, защото Емил Павлов му дължи пари. Лазарова разбира, че е станала жертва на измама. Подава сигнал в Районна прокуратура Добрич, за което се образува прокурорска преписка, но районната прокуратура смята, че няма извършено престъпление. След протест на Лазарова Окръжна прокуратура Добрич установява, че има данни за извършено престъпление, както и че срещу Емил Филипов има заведено досъдебно производство за същите имотни престъпления. В хода на прокурорската проверка са събрани множество доказателства, включително и показания на банковите служители, за това че Лазарова не е получила пари за имота, а само са превеждани от Неделчев на едната каса, теглени от Лазарова на друга каса и връщани на Неделчев. По преписката има приложени и звукозаписи от личните признания на Емил на Лазарова, в които той признава за това, че сделката е фиктивна и Неделчев е трябвало да спечели проект, но връщайки от Окръжна прокуратура преписката, Районна прокуратура отново смята, че няма извършени престъпления. Така към днешна дата след множество жалби и сигнали имот на стойност 900 000,00 лв., каквато е реалната пазарна стойност на имота, става собственост на Неделчев, който е заплатил само на хартия пари за комплекс „Дъбовете“. 

Днес в комплекс „Дъбовете“ частен съдебен изпълнител извърши въвод във владение на Неделчев, който е взискател по изпълнителното дело. Това обясни пред Про Нюз Добрич Петър Петров, помощник-частен съдебен изпълнител при Лучия Тасева.

Той отказа интервю по казуса, както и самият Неделчев.

Разговаряхме с Катя Лазарова, която трябваше да изнесе покъщнината в присъствието на помощник съдебния изпълнител, Неделчев и полиция.

Донка Лазарова отсъстваше, тъй като стана ясно, че е в София, а съобщение за въвода е оставено на вратата й и в него пише че в срок до 22 април 2024г. трябва да вземе документи от кантората на съдебния изпълнител. 

Катя Атанасова живее в имота от 1996 година. Казва, че е третият собственик в имота, като води съдебни дела, за да докаже собствеността си и да получи нотариален акт за своята част. От 2018 година, когато Неделчо Неделчев предприема действия, за да влезе във владение на комплекс „Дъбовете“, в имота са спрени токът и водата. В тези условия са принудени да живеят вече шест години двете жени. До днес, когато със съдия изпълнител и полиция се наложи вещите и покъщнината им да бъдат изнесени.

„Мисля, че е неправомерно, тъй като не сме уведомени в срок. Специално аз. По принцип, имат изпълнителен лист срещу Донка Николова Лазарова. Не съм сигурна, кое е законното. Евентуално би трябвало срещу нея да направят въвод. Разбиха ни ключалките, докато си търся документите. Водя дело като трети собственик. Имам договори. Водя дело в момента. Първо заседание мина, на второ сме. Обестът е с квадратура двойно по-голяма от това, което е по нотариален акт. И чакам удостоверение от съда, за да ми издадат, да отида в кадастъра и да проверят имота колко е голям. Имам чувството, че и съдът е срещу мен. Имам договор за въвеждане във владение и предварителен договор за паричен заем. Такива неща. Имам заведено дело“, коментира Катя Атанасова. Обясни, че в сряда е била уведомена, че в петък ще има въвод, евентуално. А по закон трябва да има три дни, обясни жената. Преди време е имало насрочена дата за въвод, кой трябвало да е частичен. „Понеже се разбрахме за две седмици да изнесем багажа. Съдът го спря, разгледаха, не ни уважиха желанието, не ни уведомиха, че срокът започва да тече и днес разбиха ключалките и влязоха. В момента трябва да изнасяме багаж, което е абсурдно на тази голямата сграда и всичко, което е вътре“, коментира Атанасова. По думите й Донка Лазарова не е уведомена. „Тя е в София. Те трябва срещу нея да водят действието. Нямам идея как е станало, без да е уведомена“, каза още жената.

Категорична е, че пари за имота Лазарова не е получила. „Имаше сделка на добри обещания да се прехвърли само временно, за да може да работят в чужбина по въпроса. Три години ни разхождаха и ни правиха на маймунки. Аз си мисля, че се опитваха да ни изнудят, защото този господин, който е собственик в момента, обясняваше, че е дал пари на посредник – 130 000 евро и 50 000 лева, което той категорично отрича. Те двамата си правят нещо, а ние сме потърпевшите“. „Имам запис на разговор, който потвърждава, че този господин е дал парите на посредник. Не получи от нас 300 000 лева. Може би, ако му бяхме дали 300 000 лева щеше да прехвърли имота, да го върне обратно“, добави тя.

Не знае къде ще отиде и какво ще се случи с нея и Донка Лазарова занапред.

„Нямам идея. Ние продължаваме с делата. Няма да се спрем. По никаква причина. От 2018 година сме без ток и вода. Като тръгна да освобождава сградата, първото, което направи, бе да спре тока и водата.  Не искам да ви обяснявам как се справям със ситуацията, без ток и вода, имаме много цветя, много неща“.

c