Неделя, 21 април 2024

21.04.2024

Последвайте ни

Съдействие от МРРБ за водните проблеми в община Добричка търси кметът Соня Георгиева

С министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова разговаря днес в столицата кметът на Община Добричка Соня Георгиева. Срещата бе инициирана от кмета Георгиева в търсене на съдействие на държавните институции за преодоляване на проблемите с водоснабдяването в много от селата на община Добричка. От общинска администрация уточниха, че акцентът в разговора е бил поставен върху изграждането на алтернативен водопровод за преодоляване на проблема с безводието в село Стожер.

Проблемите с безводието в село Стожер ескалираха през летния период, а през август бе обявено и частично бедствено положение. След извършени анализи, проведени консултации с експерти, на извънредна сесия на Добричкия общински съвет на 19 октомври 2021 г. кметът Соня Георгиева представи пред общинските съветници три варианта за осигуряване на равномерно водоподаване за село Стожер. Общинските съветници подкрепиха становището на Община Добричка алтернативното водоснабдяване на Стожер да се осъществи чрез изграждането на водопровод от магистралния водопровод Батово-Добрич. Необходимият финансов ресурс за осъществяването на този проект възлиза на 1 400 000 лв. Днес министър Комитова бе обстойно запозната с позицията на Община Добричка.

В разговора си с министър Комитова Соня Георгиева обсъди и възможностите за осигуряване на средства за подмяната на водопровода в три села на територията на община Добричка, през която преминава път II-71 /участъкът Добрич – Албена/ - Бранище, Славеево и Батово. Около 500 000 лева са необходими за изграждането на водопроводите, които са с изключително висока аварийност. А подмяната им е наложителна заради рехабилитацията на път II-71.

c