Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Съдът: Оспорването от областния управител спира решението за референдума в Добричка

Спорът ще се решава в съдебна зала - делото по жалба на областния управител срещу референдума в Община Добричка е насрочено за 19 ноември

Административният съд в Добрич насрочи за 19 ноември делото по жалбата на областния управител на област Добрич срещу решението от извънредната сесия на Добричкия общински съвет за провеждане на местен референдум.

Според съдия Любомир Генов жалбата е подадена в законоустановения срок, като възраженията на Добричкия общински съвет за нейната недопустимост поради просрочие са неоснователни. Той посочва, че след връщането на 11 септември за ново обсъждане на решението Общинският съвет не се е произнесъл в законоустановения 14-дневен срок. Затова подадената на 01.10.2024 г. жалба не е просрочена, посочва съдията. 

Съдът насрочва разглеждането на административното дело на 19.11.2024 г. от 13.15 часа.
Указва, че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация оспорването от областния управител спира изпълнението на индивидуалните и на общите административни актове, както и действието на подзаконовите нормативни актове.

Разпореждането не подлежи на обжалване.

Припомняме, че с определение от 4 октомври тричленен състав на Административния съд в Добрич е оставил без разглеждане жалбата на областния управител срещу решението от извънредната сесия на Добричкия общински съвет.

По-рано пък Административният съд в Добрич отхвърли  искането за прекратяване на организирането и провеждането на местния референдум на територията на община Добричка на 27 октомври. Делото е образувано по искане на сдружение „Българска ветроенергийна асоциация“. 

c