Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

САБА: Йемен е една от най-засегнатите страни от терористичните действия на хусите, заяви външният министър на страната

Йеменският министър на външните работи и по въпросите на емигрантите Ахмад Ауад Бин Мубарак заяви, че "Йемен е една от най-засегнатите страни от терористичните действия на хусите в Червено море и Баб ел Мандеб", предаде йеменската новинарска агенция САБА.
Значително по-малко търговски пратки пристигат в пристанищата в Червено море, а разходите за превоз и застраховки се увеличават. Това застрашава продоволствената сигурност, усложнява хуманитарните условия и условията на живот, каза министърът.
Действията на хусите застрашават вноса на много стоки през Баб ел Мандеб, което представлява 15 % от международната търговия. Вследствие на това се повишават цените на произведените стоки заради увеличаването на корабните и застрахователните такси на търговските кораби, заяви той.
Министър Мубарак изтъкна, че най-неотложният основен приоритет на южните държави е възстановяването на сигурността и стабилността, на които се основават всички усилия за развитие чрез намиране на решения на настоящите конфликти и напрежение, както и задоволяване на необходимите нужди на страните, които са свидетели на конфликтите.
Непрекъснатото влошаване на икономическото положение след преврата през 2014 г. на хусите в Йемен доведе до увеличаване на бедността, вследствие на което повече хора се нуждаят от хуманитарна помощ или закрила.
Министърът потвърди подкрепата на Йемен за създаване на международна финансова система, която да помогне на слаборазвитите страни да се възстановят от кризите и да работят за постигането на плана за устойчиво развитие до 2030 г.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и САБА)

c