Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С концерт в Лапидариума представиха паметниците в Добрич (СНИМКИ и ВИДЕО)

Монументалните паметници на Добрич бяха представени от децата от Клуб по журналистика, видео и аудиообработка към Арт център „Палитра“ тази вечер. 

Презентацията бе финалната част на проекта “Изкуство, история – Аз и моят град”, по който младежите работят от няколко месеца. Идеята на проекта е да се напомня на гражданите и гостите на Добрич за паметниците, които са на територията на града. Музикалната програма бе изпълнена от школите към арт-центъра.

През май “Палитра” направи презентация на монументите, свързани с литературната памет на Добрич в Дом-паметника “Йордан Йовков”. Обект на втората презентация днес бяха монументите на територията на града.  

Не трябва да ги забравяме, те са нашата памет и трябва да ги поддържаме в добро състояние”, каза Иван Иванов - арт директор на АЦ "Палитра". Проектът е по програма “Любителско творчество” към Национален фонд “Култура”.

Участниците в Клуб по журналистика, видео и аудиообработка представиха Мемориален комплекс Хан Аспарух с автори Величко Минеков и Иван Николов, Архитектурно-скулптурен комплекс Деспот Добротица с автори Секул Крумов и Иван Николов, паметниците на Васил Левски и Христо Ботев от Никола Богданов, Пею Буюклията от Георги Гергов, Скулптурна композиция на Генерал-лейтенант Иван Колев с мемориални плочи от Александър Хайков, Росен и Мария Гуркови, Димитър Антов и Милен Игнатов. Сред представените обекти бе и Мемориален комплекс Военно гробище-музей и паметник на загиналите добруджанци във Втората световна война, построен от Никола Богданов, Асен Попов, Йордан Гаврилов и арх. Георги Стоилов.

c