Сряда, 23 октомври 2024

23.10.2024

Последвайте ни

С изложба Ателието по керамика и грънчарство в Тервел отбеляза 10-годишнина

Годишната изложба на Ателието по керамика и грънчарство към ЦПЛР „Малкият принц“ Тервел с ръководител Цанка Жечкова е посветена на 10-годишнината му.

Целта на ателието е развитие на духовния свят на детската личност, запознаване с ценностите на народната култура, формиране на духовност, патриотизъм, интерес към видовете народно и съвременно приложно изкуство. Придобиване на ценни знания и усвояване на практически умения в областта на керамиката и грънчарството. Развиване на творческо въображение и способности. Придобиване на трудови навици. Възпитаване на постоянство, търпение и удовлетворение от постигнатите резултати.

Това са цели, които са поставяни и назад през годините, когато за първи път, през 1998г., ателието започва работа към ОДК и развива своята дейност в с. Безмер. По една или друга причина, Ателието се намира на различни места- в Библиотеката на читалище Тервел, в читалището в с. Нова Камена, докато през 2014г., по покана на г-жа Илиева и инж. Живко Георгиев, официално Ателието се настанява в своя постоянен дом Центърът за подкрепа и личностно развитие „Малкият принц“, тогава с директор Виолета Димитрова.

През тези 10 години творби на възпитаници на ателието са били носители и на различни престижни награди: 2016г. Първо място в Общински конкурс „Да помним героите на Добруджа“, 2019г. Първо място от 9-ти национален конкурс „Мадарски конник“ гр. Шумен, Първо място от Общински конкурс „Символите на Тервел“, Три първи места в Общински конкурс „Моето любимо лято“ през 2022г., Шест първи места в Национален конкурс на Народно читалище „Пробуда“ в Бургас.

Изложбата представя произведения изработени с различни техники за работа с глината- релефи, шнурчета, пластика, грънчарство, шарене и др., с които се отваря още една врата към света на детското творчество и майсторство. Тази изложба е истинска въртележка, обединена в едно цяло от фантазията на авторите. Това, което децата са направили със собствените си ръце е истинско чудо, истинска приказка. И всичко това е благодарение на техния труд, въображение и вдъхновение, на тяхното постоянство и всеотдайност.

Обичайно е на рожден ден да се дават подаръци.

Община Тервел и ЦПЛР „Малкият принц“ награждават Радослав Яворов и Гьокан Нурхан, които на този етап са най-дългогодишните участници в ателието и тази година завършват своето основно образование, но ще останат част от семейството на „Малкият принц“ и в частност на Ателието по керамика. Но най-големият подарък е за всички сегашни участници в Ателието по керамика. Това е еднодневна екскурзия до град Силистра, където децата ще бъдат на гости на един голям занаятчия - майстора грънчар Бай Димо. Там, в неговата работилница, ще наблюдават майсторлък, който да ги вдъхнови за изработката на бъдещите им изделия, ще имат обяд и ще посетят забележителностите на Силистра - Дунавската градина и крепостта Меджиди табия.

Екскурзията е осигурен от Община Тервел, в лицето на кмета инж. Симеон Симеонов, за което му благодарим, отбеляза Цанка Жечкова. Тя изразя своята благодарност и към екипа на Община Тервел, в лицето на заместник-кмета Дияна Илиева, без която това ателие вероятно нямаше да съществува, на другия заместник-кмет - Велчо Велчев, който обезпечава ателието с материали, както и на началника на отдел „Култура“ Севдалина Колева, която винаги подкрепя екипа на ателието при осъществяването на всяка идея. Благодарности тя отправи и към екипа на ЦПЛР „Малкият принц“ за оказваната помощ, когато е била нужна. Особено на Доника Жекова и Красимир Прокопов за помощта при осъществяване на изложбата. „Благодаря и на най-важните - децата, участници в Ателието по керамика и грънчарство, без които то няма да съществува. Благодаря ви, деца! За вашата всеотдайност, постоянство и желание за работа с глината“, подчерта Цанка Жечкова.  

Вечерта завърши със запалването на свещите на празнична торта, която също е осигурена от Общината.

c