Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

РЗИ-Добрич: Публикувана е Наредбата за водноспасителната дейност

Преди дни е публикувана Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване, приета с Постановление на Министерския съвет, съобщават от РЗИ-Добрич. С тази наредба се уреждат изискванията към водноспасителната дейност, както и изискванията за обезопасяване на водните площи и басейните за обществено ползване с целопазване живота и здравето на хората и превенция на водния травматизъм.

 Наредбата е важна за юридическите или физически лица (концесионери, наематели), на които е предоставено правото да управляват или ползват и поддържат водни площи - морски плажове или басейни за обществено ползване.

Водноспасителната дейност обхваща дейностите по организация, осигуряване и извършване на водното спасяване на водните площи, подлежащи на максимално обезопасяване и на басейните за обществено ползване, както и медицинското им осигуряване.

На обезопасяване подлежат басейните за обществено ползване и водните площи или участъците от тях:

1. които се използват за къпане, плуване, водни спортове или извършване на водноатракционни услуги, или

2. които са лесно и обществено достъпни, или

3. за които областният управител е издал предписание за обезопасяване.

Стопаните на водните площи и басейните за обществено ползване са отговорни за обезопасяването на водната площ и организацията на водноспасителна дейност.

Обезопасяването на водните площи е минимално или максимално.

Минималното обезопасяване се извършва чрез поставяне и поддържане на обозначителни табели, съдържащи съответните забранителни и предупредителни знаци, съгласно приложение № 1 от Наредбата.

На минимално обезопасяване подлежат:

1. бреговите ивици на неохраняеми речни, езерни и язовирни водни площи, както и открити канали, изкопи, ями и други водни площи, чиято дълбочина е над 0,8 m;

2. неохраняемите морски плажове по смисъла на чл. 7, ал. 7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, на които не е осигурена водноспасителна дейност по реда на чл. 7, ал. 8 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

c