Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Руският президент Владимир Путин похвали Виетнам за позицията му по отношение на Украйна

Руският президент Владимир Путин оцени "балансираната позиция" на Виетнам по отношение на войната в Украйна и отбеляза напредъка на страната в областта на плащанията, енергетиката и търговията, предаде Ройтерс, като се позова на коментар на Путин, публикуван днес във вестника на Виетнамската комунистическа партия.
В коментара за вестник “Нан дан“, посветен на предстоящото му държавно посещение във Виетнам, Путин хвали южноазиатската комунистическа държава за подкрепата ѝ „по прагматичен начин за решаване на кризата“ в Украйна.
Виетнам, който официално се придържа към неутралност в отношенията си с големите международни сили, се въздържа да осъди руското нападение над Украйна - позиция, която западните страни смятат за твърде близка до Кремъл.
Очаква се Путин да пристигне във виетнамската столица Ханой тази нощ, след като бе на посещение в Северна Корея. Утре той ще се срещне с виетнамските лидери.
Това ще е първото посещение във Виетнам на Путин от 2017 г., когато участва в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). В днешния коментар той каза, че Русия и Виетнам споделят „сходни оценки за ситуацията в Азиатско-тихоокеанския район“.
Позицията на Виетнам за Южнокитайско море се различава от тази на Китай, който претендира, че стратегическият воден път е почти изцяло негов, включително газовите и петролните находища в ексклузивната икономическа зона на Виетнам, където руски компании добиват нефт и газ.

c