Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Руският експерт по криптовалути Александър Виник се призна за виновен по част от повдигнатите му обвинения в САЩ

Руският компютърен експерт и специалист по криптовалути Александър Виник, който беше арестуван в Гърция през 2017 г., осъден за пране на пари във Франция три години по-късно и очакващ сега решението на съда в американския щат Калифорния, се е признал за виновен по част от обвиненията в САЩ, съобщи днес неговият адвокат, предаде Ройтерс.
Адвокатът му Аркадий Бух заяви, че в резултат на сделката за признаване на вина сега очаква Винник да получи присъда, която да не надвишава 10 години лишаване от свобода, отбелязва ТАСС.
"Той се е признал за виновен по ограничен брой обвинения", заяви Бух, който добави, че клиентът му е бил заплашен от доживотен затвор. "Връхната точка на преговорите беше споразумение с прокуратурата. Очакваме, че наказанието лишаване от свобода ще бъде до десет години", уточни той.
Винник, обвинен в изпирането на повече над 4 млрд. долара чрез криптовалути, в частност биткойн, беше арестуван през 2017 г. в Гърция по искане на Съединените щати, въпреки че Москва многократно е настоявала той да бъде върнат в Русия.
Според уебсайта на министерството на правосъдието на САЩ максималното наказание, което законът предвижда за обвиненията срещу Винник, възлиза на 55 години затвор, отбелязва Ройтерс.
 

c