Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Руските власти обявиха, че антитерористичната операция в Дагестан е приключила

Антитерористичната операция, започнала в руската република Дагестан в Северен Кавказ след нападенията срещу православни църкви и синагога, при които бяха убити най-малко 16 души, е приключила, съобщи днес руският Национален антитерористичен комитет (НАК), цитиран от Франс прес.
"Поради неутрализирането на заплахите а живота и здравето на гражданите беше взето решение за прекратяване на антитерористичната операция" в Дагестан а от 8:15 ч. московско време (и българско бел. ред.), съобщи НАК, цитиран от руските новинарски агенции.
Въоръжени лица нападнаха вчера две православни църкви и синагога в Дагестан, като убиха свещеник и най-малко 15 полицаи, съобщиха властите, които осъдиха действията като "терористични".
Нападенията са извършени в столицата на Дагестан, Махачкала, и в крайбрежния град Дербент.
Според властите в Дербент е убит 66-годишен свещеник на Руската православна църква.
Най-малко 15 полицейски служители също са били убити при нападенията, заяви губернаторът на Дагестан Сергей Меликов на видеоклип, публикуван снощи в "Телеграм".
"Повече от 15 полицаи станаха жертви на терористичния акт" в Дагестан, съобщи Меликов, като подчерта, че те "са защитавали мирните жители... с цената на живота си".
Първоначалният брой на жертвите, обявен от властите, беше осем полицаи и един свещеник, убити при нападенията, посочва АФП.
Днес в Дагестан е обявен тридневен траур и държавните знамена ще бъдат спуснати наполовина, съобщи в канала си в "Телеграм" канцеларията на губернатора на региона Сергей Меликов, цитирана от ТАСС.
Културните учреждения и телевизиите в Дагестан ще отменят всички развлекателни прояви и предавания.
"На правителството на Република Дагестан е разпоредено да вземе необходимите мерки за оказване на помощ на семействата на убитите и ранените", се казва още в съобщението.   

c