Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Русия заяви, че може да влоши отношенията си със САЩ, ако активите ѝ бъдат конфискувани

Русия обмисля да понижи нивото на дипломатическите си отношения със САЩ, ако западните правителства продължат с предложенията за конфискация на замразените й активи, съобщи днес агенция РИА Новости, цитирайки заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.
Групата на държавите от Г-7 иска да използва замразените от 2022 г. насам руски финансови активи на стойност близо 300 млрд. долара, за да подпомогне Украйна, която вече трета година се бори с руската инвазия, предаде Ройтерс.
Начинът, по който това ще бъде направено, обаче остава изключително сложен, като се има предвид, че ще създаде спорен прецедент.
Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани.
"Намаляването на нивото на дипломатическите отношения е една от възможностите, разбира се. Много високопоставени представители на нашето правителство вече говориха по въпросите за нашия финансов, икономически и материален отговор на тази стъпка (конфискацията), за която предупреждаваме нашите опоненти, както и преди, да не предприемат", цитира го РИА.
"Сега проучваме оптималната форма на реакция, в която контрамерките включват действия срещу активите на нашите западни опоненти, както и дипломатически мерки".
Той не уточни какво може да включва понижаването на нивото на дипломатическите отношения. Кремъл окачестви настоящото състояние на връзките със САЩ като "под нулата", въпреки че не е налице официално понижаване на отношенията след началото на войната в Украйна.

c