Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Русия обяви окончателните резултати от президентските избори

Централната избирателна комисия на Русия обяви днес окончателните резултати от президентските избори, с което бе потвърдена убедителната победа на Владимир Путин, предаде Франс прес.
Президентът Путин получава 87,28% от гласовете, заяви на пресконференция председателката на комисията Ела Памфилова.
На изборите, които бяха произведени от 15 до 17 март, е отчетена избирателна активност от 77,49%, съобщи ЦИК на Русия.
"Това са едни исторически избори", каза Ела Памфилова, като отбеляза, че всеки избирател е дал "своя принос за засилването на Русия".
Освен това председателката на ЦИК отбеляза, че изборите са протекли отговорно, като обърна внимание, че ЦИК е получила само "459 сигнала за нарушения".
На изборите Путин имаше трима съперници без реални шансове, които не разкритикуваха нито нахлуването в Украйна, нито репресиите срещу инакомислещите, в чиято кулминация се превърна смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора в средата на миналия месец.
Кандидатурата на единствения опозиционер, който се опита да се яви на президентските избори, Борис Надеждин, беше отхвърлена от властите.
След като бяха обявени официалните резултати от изборите, Владимир Путин направи днес видеообръщение към нацията, което бе излъчено по държавната телевизия.
"Изборите показаха, че Русия днес е едно голямо сплотено семейство", каза държавният глава.
"Продължаваме заедно по историческия път, който избрахме. Сигурни сме в себе си, в нашите сили и в нашето бъдеще", заяви Путин. 

c