Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

В село Житен почетоха паметта на отвлечените добруджанци по време на Първата световна война

В село Житен се отбелязаха 108 години от откарването от румънските власти на десетки хиляди добруджанци в концентрационни лагери в Молдова. Програмата започна с водосвет, отслужен от отец Тодор Тодоров и продължи с посочване на исторически факти, свързани със събитията през 1916 година в разгара на боевете по добруджанския фронт. Прозвучаха и стихове за Добруджа, под формата на рецитал, изнесен от деца от ЛА „Патиланци“ при ЦПЛР – Център за работа с деца – Генерал Тошево.

В знак на признателност бяха положени венци и цветя на Мемориала „Неовършаният харман“, а паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.

На събитието присъстваха кметът на Общината Валентин Димитров, кметове и кметски наместници от близките села, председателят ОбС - Крушари Видин Каракашев, секретари на читалища, дарители, граждани на общината и много местни жители.

След официалната част от програмата всички гости бяха поканени в залата на местното читалище, където имаха възможността да изгледат филмът „Помни войната“, който подробно и документално разказва за събитията през 1916 г.

Тогава, на 15 август започва варварският геноцид над българите от Добруджа от страна на румънските окупатори. В периода 15-28 август румънската армия отвлича между 35 000 и 40 000 добруджанци, без оглед на пол и възраст. Изпратени са в концентрационни лагери в Северна Молдова. Жените, децата и старците умират още по пътя. През 1918 г. се връщат по-малко от една четвърт.

c