Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Русия и Украйна обявиха, че са извършили размяна на пленници, сред които няколко свещеници

Русия и Украйна обявиха днес, че са извършили размяна на пленници, сред които няколко свещеници - рядко наблюдавана размяна на цивилни, която следва размяната на десетки войници по-рано тази седмица, предаде Франс прес.
По думите на украинския президент Володимир Зеленски двама украински свещеници униати, пленени в окупирания от Русия град Бердянск, са били върнати в Украйна благодарение на посредничеството на Ватикана.
"Богдан Гулета и Иван Левицки проповядваха словото Божие в Бердянск, в енорията "Рождество Богородично" на Украинската гръкокатолическа църква", каза Зеленски.
Той уточни, че двамата свещеници са били пленени от Русия през ноември 2022 г.
Сред освободените е и Нариман Джелял, заместник-председател на Меджлиса - представителен орган на кримските татари, който беше преместен в Киев, след като Русия анексира полуострова през 2014 г. През 2021 г. Джелял беше отведен в Русия от Крим, където живееше въпреки анексията, посочва Асошиейтед прес.
Председателят на Меджлиса Рефат Чубаров и лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев го прегрърнаха след близо три години пленничество.
От своя страна Русия посочи, че висшият украински православен духовник, митрополит Йонафан, и други двама свещеници са предадени на Москва.
Митрополит Йонафан е осъден на пет години затвор в Украйна през август 2023 г., обвинен, че е оправдал руската инвазия в страната.
Украинската православна църква, която е близка до Московската патриаршия, е подложена на натиск от страна на киевските власти, въпреки че прекъсна връзките си с Русия след началото на инвазията, отбелязва АФП.
 

c