Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Романът „Вълшебника“ от Колъм Тойбин ще бъде представен в галерия „Кредо бонум“

Романът „Вълшебника“ от ирландския писател Колъм Тойбин ще бъде представен в галерия „Кредо бонум“ на 18 януари, съобщават издателите от ICU.
Участници в събитието са преводачката Елка Виденова и редакторката Невена Дишлиева, а модератор на разговора е Георги Тенев.
„Вълшебника“ е книга за противоречивия вътрешен свят на Томас Ман - най-успешният романист на своето време, носител на Нобелова награда за литература, публична фигура с неприкосновена лична територия, разказват издателите. По думите им томът представя живота на Ман в исторически контекст, като поставя акцент върху семейната динамика. Приплъзвайки се между личното и епохалното, романът достига до дълбинните нива на творческия процес, допълват издателите.
Колъм Тойбин е роден през 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Той е романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет и университетски преподавател. На български е познат с романите „Нора Уебстър“, „Бруклин“, „Маестрото“, „Разказът на нощта“ и „Светлина в черната вода“, както и със сборника разкази „Празното семейство“. През 2023 г. излиза романът му „Лонг Айлънд“, който е своеобразно продължение на „Бруклин“.
Елка Виденова е родена през 1975 г. Тя превежда от и на английски език юридически, технически текстове, художествена литература, публицистика, наръчници по икономика и книги за деца. Сред авторите, чиито книги е превеждала, са Кевин Бари, Джесика Парк, Яа Джаси, Колъм Тойбин, Йосип Новакович, Джон Ъпдайк, Гор Видал, Малкълм Гладуел, Джошуа Ферис, Рам Чаран, Стефани Майер, Сара Дюнант, Ян Геел и други. От 2019 г. Елка Виденова е хоноруван преподавател в Софийския университет „СУ Св. Климент Охридски“.
/ ГН

c