Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество обсъдиха на среща председателите на законодателните органи на България и Виетнам

Ролята на парламентите за разширяване на икономическото и секторното сътрудничество обсъдиха на среща председателите на Народното събрание на Росен Желязков и на Националното събрание на Витенам Въонг Дин Хюе.
Българска парламентарна делегация е на посещение във Виетнам. 
Росен Желязков се разписа в Златната книга за официални гости във виетнамския парламент. 
На срещата на „четири очи“ председателите на двете законодателни институции са обсъдили ролята на парламентите за развитие на двустранните отношения в редица сфери от взаимен интерес, съобщава пресцентърът на Народното събрание.
Повече от седем десетилетия Виетнам е наш доверен приятел и важен партньор в динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия е подчертал Желязков, цитиран в информацията. Той е изразил желанието на България за по-нататъшно укрепване на традиционните отношения на близко приятелство и взаимно уважение и е отбелязал специалното внимание, което страната ни отдава на Съвместната декларация, която е основополагащ документ на партньорството от нов тип и предвижда нов модел на икономическо сътрудничество. 
След разширяването на политическия диалог на най-високо ниво имаме всички предпоставки за увеличаване на стокообмена и инвестициите между двете страни, е подчертал Желязков. Времето е сито, което пресява хората и накрая остава само златото, нашето приятелство е от миналия век и ще продължи и през следващия, е добавил той. Председателят на Народното събрание е изразил удовлетворение от динамичния политически диалог през последните години, който дава силен тласък за по-нататъшно задълбочаване на двустранните отношения. Той е споделил своята увереност, че учредяването на българска група за приятелство в 15-то Национално събрание на Виетнам ще създаде условия за засилване на обмена и за разширяване на сътрудничеството в различни области от взаимен интерес. Росен Желязков е заявил, че страната ни желае задълбочаване на политическия диалог и на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите, свързаността, отбраната, върховенството на закона. 
Председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе е отбелязал, че в лицето на България Виетнам вижда приятел и партньор, който може да му помогне да разшири присъствието си на Балканите и в ЕС. Силно желаем засилване на отношенията между двете страни и разширяването им в сферите на икономиката, търговотята, науката и образованието, е посочил той. 
По-късно председателите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните разговори между представителите на законодателните институции на двете страни.
В програмата на посещението са предвидени срещи на председателя на Народното събрание Росен Желязков с виетнамския министър-председател Фам Мин Чин и с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг. 

c