Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

РИОСВ – Варна и ВиК Добрич проверяват за теч на отпадъчни води в морето

РИОСВ – Варна извършва проверка след съобщение за нарушена цялост на тръбопровод, част от колектора за заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ „Албена“ в Черно море, подадено на 4 юни 2024 г. от „ВиК Добрич“ АД. Нарушението е открито в прибойната зона на плажа, на около три метра навътре в морето и на дълбочина от около 0,6 метра, покрито с 10-сантиметров слой пясък.

На следващия ден, 5 юни 2024 г., експерти от РИОСВ – Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория – Варна, извършиха съвместна проверка. Бяха взети водни проби от пречистените отпадъчни води на изхода на ПСОВ „Албена“ и от морската вода. Анализът показа, че показателите на неразтворените вещества, БПК5, ХПК, общ азот и общ фосфор са под индивидуалните емисионни ограничения, заложени в издаденото разрешително за ползване на воден обект.

В резултат на предприетите действия от страна на „ВиК Добрич“, на 17 юни 2024 г. бе установено, че около 85 метра от колектора са отнесени в морето. Открити и извадени са пет броя тръби.

Днес, във връзка с аварийната ситуация, областният управител на Добрич свика комисия, в която ще участва и представител на РИОСВ – Варна, за да се обсъдят допълнителните мерки и действия, които трябва да се предприемат.

c