Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Ректорите на Софийския университет и Одеския национален университет се договориха да подпишат меморандум за сътрудничество

Ректорите на Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Георги Вълчев и на Одеския национален университет "И.И. Мечников" проф. Вячеслав  Труба се договориха да подпишат меморандум за сътрудничество. Срещата премина  в сградата на Юридическия факултет на университета и е в рамките на Деветнадесетата  световна среща на българските меди, организирана от БТА в Одеса, с. Заря (Камчик), Болград и Измаил.
От българска страна на срещата присъстваха ректорът на СУ проф. Георги Вълчев, генералният консул на България в град Одеса Светослав Иванов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Украинската страна беше представена от ректора на ОНУ "И.И. Мечников" проф. Труба,  първия заместник-ректор Майя Николаева и заместник-ректора по учебно-методическа дейност и международно сътрудничество Андрей Смитюх.
"С огромна благодарност за тази среща в рамките на Деветнадесета световна среща на българските медии, която се организира от БТА и въобще за цялостното гостоприемство, за отношението към българската общност тук, към България",  с тези думи се обърна към украинските си колеги ректорът на СУ.  
Ние ви подкрепяме изцяло в тази война. Много добре си даваме сметка за трудностите, пред които сте изправени и имате цялата ни подкрепа, допълни проф. Вълчев.
Използваме тази среща, за да установим преки контакти и за да можем в бъдеще да набележим много конкретни стъпки, където можем да си сътрудничим както в областта на изследванията, така и в областта на обучението, подчерта проф. Вълчев.
Той също така допълни, че Софийският университет поддържа контакти с други университети в Украйна, но ще бъде огромно удоволствие да се развият контактите между Софийския университет и националния университет в Одеса.
Ректорът на ОНУ "И.И. Мечников" проф.  Труба благодари на генералния консул Светослав Иванов  за съдействието за тази среща.
"Надяваме се съвместното ни сътрудничество да се развие добре.  Имаме много общо теми. Бих искал да отбележа, че в нашия университет са много силни химическият и биологическият факултет. Към нас се присъедини и Екологическият университет, имаме нови специалности като хидрометеорология, агроекология, екология, това, което се отнася към Черно море. И Украйна, и България се намират на Черно море", каза проф. Труба.
Той също така подчерта, че преди време в Одеския национален университет са подготвяли специалисти по български език във филологическия факултет. За съжаление, тази образователна програма била затворена поради намаляване  на интереса към нея.
"Но, като свърши войната, се надяваме да се върнем към тази специалност. Имайки предвид нашия регион, където  живеят много етнически българи", каза ректорът на ОНУ.
Проф. Георги Вълчев сподели, че в Софийския университет се поддържа специалността украинска филология, въпреки възникващите трудности. "Хубаво е българската филология да се възстанови тук и по-нататък да правим обмен между нашите студенти по мобилност. Това е една от посоките, където можем да работим", каза проф. Вълчев
"Образованието, науката културата са най-добрите пътеки, по които ние установяваме контакти, младите поколения да се опознават така, че да заживеем в един много по-хармоничен свят. Това е наше задължение на университетите", резюмира ректорът на Софийския университет.
Двамата ректори се споразумяха в най-близко бъдеще да подпишат меморандум за сътрудничество и въз основа на него да могат да сключват вече конкретни договори.
Те си пожелаха като добри партньори да успеят в следващите години да усилят общите си контакти.
На 4 март 2024 г. по инициатива на генералното консулство на България в Одеса и националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Одеса, в Юридическия факултет на Одеския национален университет "И.И. Мечников" е открита паметна плоча на Алеко Константинов, където той учи право от 1881 г. до 1885 г., сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Проектът за поставяне на плочата е осъществен със съдействието на ръководството на Одеския национален университет. Дарител на плочата е Николай Пеструев, от български произход, живеещ в Украйна.
Паметната плоча съдържа информация на български и украински език и гласи:
"Алеко Константинов
13 януари 1863 г. – 23 май 1897 г.
Български писател, журналист, общественик и преводач.
През 1881 г. – 1885 г. учил в Юридическия факултет на Одеския университет."

c