Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Разяснителна кампания за държавната помощ заради войната в Украйна провежда в област Добрич ДСЗ

Добруджанският съюз на зърнопроизводителите, част от Национална асоциация на зърнопроизводителите, стартира разяснителна кампания. Тя е във връзка с подпомагане на сектор зърнопроизводство заради войната в Украйна. Осъществява се със съдействието на Областната служба за съвети в земеделието и ОД Земеделие.

Първата среща е била със земеделски стопани в Тервел.

Предстои на 25 март среща от 15 ч в зала „Европа“ на областна управа, на 27 март от 13 часа в сградата на Община Каварна.

Събитието в Шумен ще е 28 март от 14.30 в залата на областна управа, а във Велики Преслав – на 28 март от 11ч. в кметството.

От Добруджанския съюз на зърнопроизводителите се ангажират да отговорят на поставените въпроси и ще представят наличната информация.

От 20 март 2024 г. земеделските стопани могат да кандидатстват по схемите за държавни помощи „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“. 

Заявления се подават до 9 април 2024 г. в Общински служби земеделие (ОСЗ) към Областна дирекция “Земеделие“ на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по постоянен адрес на физическото лице (при кандидатстване на ФЛ) и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице (при кандидатстване на ЕТ и ЮЛ). 

От схемите за подпомагане могат да се възползват животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства, производители на плодове и зеленчуци, винени лозя, маслодайна роза, тютюн, пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица, припомнят от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

c