Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Разрешават на чужди въоръжени сили да пребивават у нас за стрелби на полигона в Шабла

Чужди въоръжени сили да пребивават на територията на България с невоенен характер се предвижда да разреши на заседанието си утре служебното правителство. Проектът за решение е внесен от министъра на отбраната. Той е във връзка с провеждането на съвместни бойни стрелби на зенитен полигон на военновъздушните сили - Шабла.    

На 14 март беше обявен за обществено обсъждане проект да се увеличи големината на полигон Шабла за военни учения заради риск от инциденти. Това предложение пък беше направено от Министерство на външните работи. Пространството на Шабла се засяга в две наредби - от 1996 г. и от 2010 г. 

Проектът цели първо по-ефективно използване на зенитен полигон Шабла от съвременни зенитно-ракетни комплекси на въоръжение у нас и в държавите-членки на НАТО при провеждане на мащабни учения и тренировки. Еднозначно регламентиране на статута и границите на зенитен полигон Шабла, синхронизиране на националната нормативна база и осигуряване на условия за понижаване на рисковете при провеждане на тренировки и учения със съвременни образци военна техника.

На второ място се предвижда увеличаване на обемите въздушно пространство за изпълнение на граждански полети чрез заличаване на опасни зони за въздухоплаване в обслужваното въздушно пространство на България за нуждите на Българската армия, които са със статут на отпаднала необходимост.

c