Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Разговор за пиесата „Ужасните родители“ на Жан Кокто и нейната екранизация ще има в НБУ

Разговор за пиесата „Ужасните родители“ на Жан Кокто и едноименната й филмова екранизация, реализирана от самия писател, ще се състои в Нов български университет (НБУ). Събитието ще е на 16 януари, съобщават организаторите.
Водещи на дискусията ще са д-р Радосвета Кръстанова, Магдалена Божкова и Васил Димитров.
„За пиесата си „Ужасните родители“ Кокто споделя, че е искал да създаде комедия, която би представлявала водевил в същината си, ако развитието на действието и логиката на персонажите не бяха по същество драматични“, разказват организаторите. 
По думите им пиесата е написана във време на отчаяние от провала на предходните драматургични опити на автора. „Ужасните родители“ се увенчава с огромен успех, който обръща вниманието на публиката към други пиеси на Кокто, превърнали се в днес в класика – „Двуглавият орел“, „Човешкият глас“, „Орфей“, „Адската машина“ и други“, пишат от НБУ.
Пиесата е свързана с друго произведение на автора – романът „Ужасните деца“, написан десетилетие по-рано. В него писателят призовава други призраци – тези от своето детство и юношество, като описва невъобразимата история на брат и сестра, изгубили родителите си, които живеят сами в Париж и не успяват да надживеят пожарите на юношеството, за да стигнат до зрелостта, допълват организаторите.
/ ГН

c