Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Районната прокуратура в Благоевград предаде на съд обвиняеми за измами в общ размер на около 600 хиляди лева

Районната прокуратура в Благоевград предаде на съд с обвинителен акт трима души, обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата. Тримата обвиняеми – В.П. на 49 години, Л.П. на 45 години и синът им Д.Д. на 23 години са безработни, а В.П. и Д.Д. са криминално проявени. От прокуратурата посочват, че жената с инициали Л.П. е осъждана за държане на наркотични вещества, а мъжът – В.П., е реабилитиран по право. 
Във връзка с внесения в съда обвинителен акт, от Районна прокуратура – Благоевград съобщават, че престъпленията са извършвани на територията на Дупница, София, Сандански и в петричкото село Марикостиново. Тримата обвиняеми често парадирали в обществото с близостта си с известни личности, такива, които заемат публични длъжности, високо обществено или административно положение, работещи в съдебната система и органите на реда. Чрез създаване и поддържане на неверни представи тримата причинили имотна вреда на няколко души в общ размер на близо 600 хиляди лева, посочват от прокуратурата. 
Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, изпълнение на проекти с обществени поръчки, събиране на парични задължения чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на леки и товарни автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.
Обвиняемата Л.П. е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През януари 2023 г. в Благоевград тя съставила неистински частен документ - запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.
Обвиняемите предлагали „услугите“ си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми, посочват още от прокуратурата. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.
В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица, съобщават от Районна прокуратура - Благоевград. Предстои делото да продължи в съда.
В началото на годината обвиняема за измами с цел имотна облага беше предадена на съд с акт на Районна прокуратура – Благоевград. 

c