Едно от основите правила за здравословно хранене е да се консумират храни, според сезона, в който се намираме.
И като се замислим, ако консумираме ягоди, череши и други летни плодове през зимата - първо няма да са така вкусни и второ няма да ни снабдят с полезните вещества, от които се нуждаем.
А, какво по-характерно за есента и зимата от тиквата? Разбира се, правим уговорката, че тиквата не е точно плод. Тя е плодов зеленчук.
Всички сме чували за морковена торта. Но, колко са чували и опитвали тиквена? Нестандартна, но, за сметка на това, много вкусна.
Днес ще ви представя моята авторска рецепта за тиквена торта. Признавам, че е от рецептите, които изискват малко повече време, но пък каквато и торта да се захванем да правим, ще ни отнеме време, а тази дори е здравословна и с изцяло полезни съставки.
За блата ще са ви нужни:
- яйца – 2 броя;,
- настъргана, сварена тиква – 0.500 грама;
- брашно (лимецово, кокосово, сорго) -1 ½ чаена чаша.
Аз използвам равни количества от трите вида.
За крема:
- Извара ( сирене Рикота), банан, кокосови стърготини.
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, добавяме тиквата и след това, малко по-малко прибавяме брашното.
Сами решете от колко блата ще бъде тортата - дали ще изпечете един или два блата.
Докато блатчетата се пекат, пасираме или намачкваме с вилица банана. Прибавяме изварата, кокосовите стърготини.
Ако сте любители на много сладките торти - намажете блата с малко мед. Може да добавите и в крема. Лично аз не прибавям.
След като сте сглобили тортичката, я оставете за няколко часа в хладилник, най-добре за цяла нощ.
И ето ви една перфектна закуска.
Добър апетит!
Анита Атанасова