Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Проучване показва спад в подкрепата за водещите кандидати преди президентските избори във Финландия

Подкрепата за водещите в надпреварата за президент на Финландия Александър Стуб от Националната партия и Пека Хаависто от Зелената партия е намаляла преди президентските избори в неделя, докато тенденцията е обратна при техния националистически съперник, показва социологическо проучване, предаде Ройтерс.
Вторият тур ще се проведе на 11 февруари, ако в неделя никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете.
Досегашният президент Саули Ниинистьо се оттегля след два шестгодишни мандата, след като през април миналата година страната се присъедини към НАТО след инвазията на съседна Русия в Украйна.
В проучването на "Вериан"(Verian) от 17-20 януари за всекидневника "Хелзингин Саномат", бившият премиер и министър на финансите Стуб получава 22% от гласовете на избирателите, при 24% в анкетата на "Вериан" от декември, а бившият външен министър Хаависто – 20 %, при 22 % месец по-рано.
Юси Хала-ахо, бивш лидер на националистическата партия "Финландците" и в момента изпълняващ длъжността председател на парламента, има подкрепата на 18%, което е увеличение спрямо 13 на сто през декември.
Президентът на Финландия е върховен главнокомандуващ на силите за отбрана, представлява скандинавската страна на срещите на НАТО и ръководи външната политика и политиката на сигурност в сътрудничество с правителството, припомня Ройтерс. 
Стуб е съпартиец на премиера Петери Орпо, който ръководи четирипартийна правителствена коалиция.
Проучване на социологическата агенция "Кантар" (Kantar) миналата седмица също постави Стуб начело пред Хаависто, следван от Хала-ахо.

c