Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Протест срещу родителското отчуждение ще се проведе в Добрич

Протест под наслов "Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство" ще се проведе пред  Съдебната палата в Добрич на 25 април от 17,30 часа.

„Крайно време е да сложим край на родителските войни! Децата не са трофеи. Те са хора. Наша плът и кръв. Бъдещето. И заслужават да имат достъп и до двамата си родители, поравно“, посочват организаторите.

Днес е международния ден срещу Родителското отчуждение! Родители от цял свят се борят срещу него. Миналата година Синдромът на Родителско Отчуждение СРО, беше класифициран като психично отклонение в Международния Класификатор на Болестите- МКБ.

Проблемът с правата над децата при разделени родители е изключително сериозен. Хиляди са родителите, които се разделят, а после влизат в спор с бившия си партньор за правата над детето.

От фондация "За споделеното родителство" се борят за по-добри условия и промяна в законодателството.

"Протестираме за по-добро бъдеще за нашите деца, защото в момента законът нарушава правата им и те са са ощетени емоционално заради нефункционалността на закона, който е доста остарял", казва Слави Несторов - председател на фондацията.

От фондацията настояват да се въведе споделеното родителство - всеки родител да има право да участва в израстването на детето.

"Това означава родителите юридически да взимат решения къде ще учи и къде ще спортува детето, а физически детето да прекарва минимум 30 до 35 процента с единия родител. В момента, дори при разширените привременни мерки на закона единият родител прекарва максимум четири дни в месеца с детето", обясни Несторов.

При сегашната уредба законът вкарва изкуствено във война двамата родители, посочи Пламен Борисов - адвокат по семейно право.

c