Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Прокурорът от Добрич Даниел Илиев: Държавата да отнема МПС при катастрофи с пияни и дрогирани

Държавата може ли да реагира по-строго при пътни инциденти с пияни и дрогирани шофьори - чрез отнемане на моторните превозни средства, които са собственост на водачите, нарушили закона? Този въпрос поставя говорителят на Районна прокуратура – Добрич Даниел Илиев в своя публикация в престижното списание „Общество и право“. Неговата поредна статия в изданието е провокирана от възникналите и все по-задълбочаващи се проблеми във връзка с управлението на моторни превозни средства от пияни и дрогирани водачи, в резултат на което в нередки случаи невинни хора губят живота си. Прокурор Илиев е докторант по наказателно право при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

В разработката си прокурор Илиев изяснява въпроса дали моторните превозни средства (МПС) се явяват предмет или средство на извършеното престъпление по чл. 343б НК, като отстоява тезата, че МПС са средство за извършване на тези престъпни посегателства и затова на общо основание те биха могли да бъдат отнемани по реда на чл. 53 НК, когато са собственост на виновния водач.

В материала е разгледан и въпросът дали отнемането на моторните превозни средства по реда на 53 НК от страна на държавата в борбата ѝ с престъпленията по транспорта, не влиза в колизия с Конституцията, и по-конкретно с разпоредбата на чл. 17, ал. 3 КРБ, която гласи, че частната собственост е неприкосновена. Последователно и аргументирано е защитена позицията, която е съобразена и със съдебната практика на Конституционния съд, че основният закон допуска при определени условия принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди, тоест трансформирането на собствеността от частна в публична при съобразяване с принципа на правовата държава. Сочи се, че Конституционният съд е задал критериите, при наличието на които ограничаването на правото на частна собственост няма да влезе в противоречие с Основния закон, а именно: ограничението да е въведено със закон; да е необходимо е за постигане на конституционно легитимна цел; и ограничението на правото на собственост да е съразмерно на преследваната цел, но не и да надхвърля необходимото за нейното постигане, иначе казано да е пропорционално средство за защита на застрашени конституционни ценности.

Авторът на статията предлага и конкретни изменения в действащата правна уредба, като в разпоредбата на чл. 343б НК се добави нова алинея 5, която предвижда, че при извършване на тези престъпни деяния моторното превозно средство следва да се отнема в полза на държавата, когато принадлежи на виновния водача. Даниел Илиев е категоричен, че интересът на обществото изисква срещу подобен вид прояви да се реагира по-строго и по-дръзко, за да се предотврати настъпването на по-сериозни последици като смърт, телесни повреди, значителни имуществени вреди и др.        

 

 

c