Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата запозна възрастни жители на с. Плачидол с риска от телефонни измами

Даниел Илиев от Районната прокуратура и Милена Любенова от Окръжната прокуратура в Добрич се срещнаха с жители на село Плачидол, за да ги информират как да се предпазят от телефонни измамници.

Илиев подчерта, че този вид деяния категорично се завръщат, като от началото на годината на територията на цялата област са регистрирани десетки случаи. Най-често престъпниците звънят на домашните телефони, отбеляза той.

„Все още, за съжаление, не знаем по какъв начин се сдобиват с телефонните номера на пострадалите. Работим по този въпрос, но в сто процента от случаите потърпевшите са възрастни хора“, коментира районният прокурор.

Илиев и Любенова запознаха присъстващите с най-често срещаните сценарии за въвеждане в заблуда.

В последно време се наблюдава тенденция извършителите да се представят за полицейски служители, обикновено за началници на някое районно управление. След това се обажда друго лице, което заплашва пострадалия. После отново звъни мнимият полицейски служител и кара потърпевшия да предаде всичките си пари.

Даниел Илиев подчерта, че прокуратурата, полицията или друг държавен орган никога и по никакъв повод не биха поискали пари или съдействие от граждани за разкриване на телефонни измами. Той предупреди, че схемата е много добре изпипана и често в нея биват въвлечени невинни граждани – таксиметрови шофьори или собственици на транспортен бизнес. „Те идват, взимат парите и ги доставят, без да знаят, че това са пари от телефонни измами“, каза прокурорът.

Напоследък е практика отнетите чрез заблуда средства да се изнасят в Румъния – в Негру вода или Констанца, което прави залавянето на извършителите изключително трудно, тъй като прокуратурата трябва да търси международна правна помощ, добави Илиев.

Другият добре познат сценарий е за тежко пострадал близък, който се нуждае от пари за спешна животоспасяваща операция. В този случай се разчита на причинения психически стрес. „Аз лично съм имал случай, в който пострадалата жена дори нямаше внуци, а измамникът ѝ беше казал, че внукът ѝ е претърпял ПТП, в реанимация е в много тежко състояние. И тя беше дала на телефонните измамници 15 000 лева“, разказа Илиев.   

В последно време е актуален и сценарият за намиране на работа. Извършителят се обажда на жертвата и ѝ предлага заетост срещу определена сума пари. Предвид икономическата ситуация в страната, всеки търси допълнително препитание, което улеснява измамниците, отбеляза Илиев. Понякога престъпниците намират телефонните номера на пострадалите във вестниците за обяви, добави районният прокурор.

„Предлагат им работа, като им обясняват, че трябва да отидат да вземат една пратка от едно населено място и да я доставят в друго. Този човек през цялото време си мисли, че работи. Отива, взима парите и ги доставя на телефонния измамник със съзнанието, че работи. Като възнаграждение получава част от сумата“, обясни Илиев.

Двамата прокурори припомниха на присъстващите, че този тип престъпници често отнемат всички спестявания на жертвите си, които те са събирали с години, и предупредиха, че никой не е застрахован срещу тези посегателства. Те посъветваха жителите на с. Плачидол, когато получат подобно обаждане, незабавно да прекратят разговора и да подадат сигнал на телефон 112.

Кметът на селото Атанас Пенев отбеляза, че по негови наблюдения прокуратурата за първи път обръща внимание на жителите на малките населени места, и пое ангажимент подготвените от нея информационни материали да достигнат до всички жители на Плачидол.

 

 

 

c