Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Издирват измамниците, изпратили с такси за Румъния баба от Каварна с всичките й пари

Досъдебно производство за опита за телефонна измама на възрастна жена от Каварна води Районната прокуратура в Добрич.

На 11 март 82-годишната жена получила обаждане на домашния си телефон. Първо с нея разговарял мъж, който се представил за началник на полицейско управление и я предупредил, че може да е потенциална жертва на телефонна измама. След това бабата получила второ обаждане от друг мъж, който изиграл ролята на измамника – заплашвал я, обиждал я и направил опит да я заблуди. След като приключил втория разговор, на старицата отново се обадил мнимият полицейски началник, за да я успокои и да й даде  наставления как може да съдейства за залавянето на тези, които опитали да я измамят.

Жената била инструктирана първо да отиде до Добрич с такси, след което да поеме към Румъния, като трябвало да поддържа версия пред таксиметровия шофьор, че отива в съседната държава, тъй като й се е родило внуче. Фалшивият полицай я уверил, че синовете й са под полицейска закрила в Добрич и затова е още по-важно тя да съдейства. 82-годишната жена взела всичките си налични спестявания в размер на 3560 лева и тръгнала.

Изпълнила указанията и се озовала на границата с Румъния. Там таксиметровият автомобил бил спрян за проверка от граничните полицаи. Те се усъмнили, че има нещо нередно, тъй като жената били изключително притеснена. След проведена дълга беседа с нея, тя била убедена, че е станала жертва на опит за телефонна измама.

 Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършителите на измамата.  

c