Събота, 15 юни 2024

15.06.2024

Последвайте ни

Пенсионери разговаряха с прокурори от Добрич за опасността от телефонни измами

Телефонните измами, риска да попаднат в схемата на измамниците, най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение и най-добрите мерки, които да вземат незабавно с цел прекратяване на измамата, обсъдиха пенсионерите от два клуба с прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич.

През изминалата седмица магистратите проведоха две срещи – дискусии с членовете на пенсионерските клубове „Здравец“ в село Плачи дол и „Димят“ в град Добрич. Те разговаряха с възрастните хора на различни теми, като акцент беше поставен върху телефонните измами. Домакините получиха специално подготвени брошури, в които са посочени основните сценарии, които използват извършителите на тези престъпления, както и ясни предупреждения и съвети как да се действа в случай на опасност или дори малко съмнение.

Едно от основните послания, които отправиха прокурор Любенова и прокурор Илиева беше, че не трябва да се дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Пенсионерите от двата клуба имаха възможността да разкажат свои лични истории и впечатления, да споделят опита си с телефонните измамници.

Срещите бяха полезни и за двете страни. Възрастните хора получиха важни съвети за това как да реагират и как да постъпват при опасност от измама, а представителите на прокуратурата успяха да се поставят в позицията на потърпевши чрез споделените лични истории.

Дискусиите бяха част от инициативата на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, целяща подобряване на комуникацията с различните обществени групи – ученици, пенсионери, жители на малки населени места и други.

c