Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Производството на зеленчуци в "Чудната градина" в Добрич е в своя разгар (ВИДЕО)

На площ от 18 декара в четири големи и една малка оранжерии на социалното предприятие “Чудната градина” в Добрич вече почти 4 години 12 младежи с интелектуални затруднения отглеждат цветя и сезонни зеленчуци. Търсят ги клиенти както от Добрич, така и от Варна. Сега най-актуални са доматите.

"Тази година имаме за първи път външни домати, които са консервни, започнахме да берем съвсем скоро и от тях. Имаме традиционно тиквички, патладжан, люти чушки, за първи път имаме и различни сортове пипер. Три вида в оранжериите – бяла, черна капия и камби. Имаме и външен пипер," споделя Мария Методиева, управител на Фондация "Св. Николай Чудотворец", която стои зад социалния проект.

Отскоро социалното предприятие има малък търговски обект в центъра на Добрич, където всеки ден има пресни зеленчуци. Продукцията обаче се продава предимно на място в градината, защото целта на социалното предприятие е да привлече повече клиенти, които да се запознаят с труда на младежите с интелектуални затруднения и да се убедят, че те не са по-различни от останалите.

"Най-важното е, че се научиха да работят сами. В момента вие видяхте, ние само им възложихме да берат домат, те сами го берат, сами го носят, сами го сортират. За мен това е най-важното, успяхме да го постигнем. Другото, което е, като ръководещ производството, че не допуснахме тази година доматът ни да се разболее. И в момента доматът ни е в перфектно състояние, няма никакви болести. Това е, че ние работим само с професионални сортове, казвали сме го неколкократно. И работим с най-добрите препарати на света," каза д-р Хасан Ефраимов, ментор в "Чудната градина"

До края на годината в предприятието се надяват есенните зеленчуци да бъдат готови, тепърва тогава ще берат зеле, карфиол, броколи и тикви.

Инсектицидите, с които работят в "Чудната градина" са ензимни ексхибитори, блокират ензимните и хормоналните системи на насекомите и са напълно безвредни за хората.

"Работим с препарати, които заразяват насекомите с вируси. Това е най-доброто не само в България, а в целия свят и предизвиква заболявания на самите насекоми и нашественици и по този начин това е вид биологично земеделие. В нашата градина, ние можем твърдо да заявим, че сме почти част от биологичното земеделие, без да го парадираме. За мен най-важно е, че успяхме да го постигнем това нещо за тези години," обяснява д-р Ефраимов.

"Всеки, който е любопитен по отношение на препаратите, които ползваме, вместо примерно да пише глупости във Фейсбук, може да ни дойде на гости, ние можем да ги покажем, защото те са абсолютно видими, прибрани във фургона отсреща. Готови сме на всеки да обясним, какви препарати ползваме," приканя Мария Методиева.

Предприятието се модернизира постоянно и тук вече използват робот за засаждане на разсад, култиватор, имат фотоволтаична система и още много техника, осигурена от дарители от цял свят или закупени по проекти.

c