Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Проектът за енергийна ефективност за над 3 млн. лв. в Спортното училище в Добрич приключи

Извършени са дейности в сградата на Спортно училище „Г. С. Раковски“ и ЦПЛР - ученическо общежитие гр. Добрич, с цел подобряване на енергийните характеристики и трансформацията с близко до нулево потребление

За 3 265 982,38 лева Община град Добрич реализира Проект „Възобновяема енергия и енергийна ефективност в община Добрич“ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Спортно училище „Г. С. Раковски“ и ЦПЛР - ученическо общежитие гр. Добрич, с цел подобряване на енергийните характеристики на сградата и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление.

Сградата, в обхвата на проекта е със смесено предназначение. Помещават се Спортно училище „Г. С. Раковски“ (Зона 2) и Център за професионално и личностно развитие (ЦПЛР) – ученическо общежитие (Зона 1). Сградата е с площ на УПИ 23 342.00 м²; Застроена площ 2 235.00 м², РЗП 10 505.00 м².

Основната цел е извършване на мерки за енергийна ефективност в сградата, с които да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградата и трансформацията й в сграда с близко до нулево потребление.

В мерките са включени топлинно изолиране на външни стени с топлоизолация от EPS с дебелина 10см, коефициент на топлопроводимост λ=0,035 W/mK и ивици от топлоизолация с клас по реакция на огън А1 или А2 за осигуряване на безопасност при пожар; подмяна на старата дограма на Зона 1 - Общежитие с нова PVC дограма с двоен стъклопакет и U=1,30 W/m2K. Плътните метални врати са заменени с нови плътни от PVC с коефициент U=2,20 W/m2K; полагане на топлоизолация от XPS с дебелина 10 см на покрива на сградата, циментова замазка и 2 пласта битумна ХИ (горния с посипка).

Изпълнени са мерки за въвеждане на възобновяеми източници на топлинна енергия в сградата на спортното училище и общежитието в гр. Добрич. Целта на тази дейност е да се надградят мерките от предходната Дейност и да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградата, и трансформацията ѝ в сграда с близко до нулево потребление.

Променя се и начина на топлоснабдяване като старите котли на природен газ се запазват като резерв при аварии, но се монтират нови термопомпени агрегати „въздух-вода“ на ел. енергия за всяка зона с КПД в размер на 350%.

Въведена е и система за автоматичен контрол и управление на топлоподаването в сградата за всяка зона. Целта е да се улесни, оптимизира и повиши ефективността на отоплението и разхода на енергия, като за целта са предвидени необходимата арматура и задвижващи механизми. Цялата информация за състоянието на системата ще се визуализира на компютърна конфигурация и може да се следи в реално време от оператор.

Извършена е и дейност по обмяна на опит. Целта на дейността е да се намалят икономическите и социалните различия в Европейското икономическо пространство чрез обмяна на опит и добри практики в сферата на енергийната ефективност и засилване на двустранните отношения между страната-донор - Норвегия и община Добрич.

Очакваният краен резултат е чувствителна промяна на характеристиките на сградата,  намаляване на топлинните загуби и намаляване на разхода за енергия за отопление и охлаждане.

Целта е постигане изискванията за „Сграда с близко до нулево потребление на енергия" като отговаря едновременно на следните условия: 

Енергопотреблението на сградата, определено като първична енергия, отговаря на клас А от скалата на класовете на енергопотребление за съответния тип сгради.      Енергопотреблението не следва да надвишава 93 КWh/m2 (клас А), вместо настоящите 289 КWh/m2 (клас D); Не по-малко от 55 на сто от потребената (доставената) енергия за отопление, охлаждане, вентилация, гореща вода за битови нужди и осветление е енергия от възобновяеми източници, разположени на място в близост до сградата. В резултат от енергоспестяващите мерки, над 76,39% (253 542,86 kWh) от потребената енергия за отопление ще се доставя от възобновяеми енергийни източници (термопомпени агрегати) и ще бъдат спестени 1812,69 t CO2.

Също така се очаква повишаване на производството на енергия от възобновяеми източници в общинските сгради в гр. Добрич.
Една от целите е подобряване на ЕЕ в сградите на общината, както и повишаване на експертния капацитет на служителите на общината в областта на възобновяемата енергия, енергийната ефективност и управлението на енергия.
С изпълнение на заложените цели, се изпълнява и основната цел на Програмата: „Намаляване на въглеродната интензивност и повишаване на сигурността на доставките“.

Проектът е по договор №BGENERGY-2.002-0001-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2014-2021 г., приоритетна ос „Подобрена енергийна ефективност в сградите, промишлеността и общините“.

Проектът се изпълнява в партньорство с фирма PIRIN HOLDING AS, със седалище в Осло, Норвегия и технологичен и оперативен център, разположен в София, България. Стойността на БФП по проекта е 2 229 785,37 лева. Общата стойност на проекта е 3 265 982,38 лева.

c