Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Продължава да не е ясно кога ще се измерва реалното замърсяване на въздуха в Добрич

Местна и централна власт си прехвърлят отговорността за преместването на измервателната станция за ФПЧ

Ще бъде ли преместена постоянната измервателна станция за фини прахови частици от центъра на града? Този въпрос предизвика обсъждания по време на редовната сесия на Общински съвет Добрич днес.

Съветници припомниха, че на заседание на ОбС през февруари 2023 г. е взето решение във връзка с изтекъл през 2018 година договор за безвъзмездно ползване на станцията върху общинска земя, вследствие на което кметът трябва да уведоми министъра на околната среда и водите, а той от своя страна да разпореди преместване до Стоматологията в центъра на града. Сега станцията е в двора на ОУ “Хан Аспарух” в квартал „Добротица“.

В представения Отчет на изпълнението на дейности по Програмата за опазване на околната среда в общината и Програма за управление на отпадъците (2021/27 г.) се посочва, че не са регистрирани данни за превишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ) в Добрич.

Стана ясно, че има отговор от МОСВ от 20 септември 2023 г., в който се казва, че е необходимо Общината да предостави площадка за поставяне на станцията, както и да се намерят средства за преместване на станцията, които министерството не може да осигури.

В рамките на обсъждането на отчета кметът Йордан Йорданов съобщи, че се очаква стартиране на програма за преминаване от твърдо битово гориво към електричество. Ще има възможност Общината да участва и държавата да финансира закупуване на електроуреди за отопление в домакинства, които не могат да си позволят.

c